Instantní polévky v sáčku čelí mnoha předsudkům. Ty rajské ale v testu mile překvapily

9. červenec 2021

Polévka v sáčku je s námi už 140 let! A právě léto je období, kdy lidé po rychle uvařené instantní variantě spíše sáhnou. Jak si v testu vedly rajské instantní polévky, na co si dát při jejich výběru pozor a v čem je zrádná rajská polévka do hrnečku, prozradí dTest. 

Důvodem, proč časopis dTest zařadil do testování instantní polévky, bylo zjištění, že v uplynulých měsících, zřejmě vinou covidové pandemie, vzrostl o tento druh výrobku spotřebitelský zájem.

Jako nejlépe testovatelné se přitom ukázaly polévky rajské. „Dá se v nich totiž velmi dobře změřit obsah rajčat,“ prozrazuje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Skutečně z rajčat

Test odhalil, že rajské instantní polévky obsahují srovnatelné množství rajčatové sušiny jako rajský protlak

Do testu bylo zařazeno celkem 13 polévek. Některé vzorky byly polévky varné, jiné se připravovaly zalitím vody v hrnečku.

Jako první se měřil obsah rajčatové sušiny. V průměru polévky obsahovaly 24 % rajčatové sušiny, což je hodnota srovnatelná s rajským protlakem. Když jsme navíc hodnotu přepočítali na jednu porci, ukázalo se, že rajčatová instatní polévka má rajčatové sušiny o chlup víc než polévka vařená doma z rajského protlaku.

Plné chemie už neplatí

Instatní výrobky obecně léta čelily předsudku, že jsou plné chemie. To se ale nepotvrdilo. Při testu rajských polévek jsme nenarazili na žádný závažný problém, některé vzorky nás naopak velmi mile překvapily.

Rozdíly mezi kvalitou však test odhalil. Instantní polévky do hrnečku měly totiž o něco vyšší podíl soli a také v nich bylo naměřeno o něco více látek zvýrazňujících chuť.

Dobrou zprávou však je, že čistý glutamát sodný, tedy látku E621 zvýrazňující chuť, neobsahovala žádná polévka. Pokud tam glutamát byl, dostal se tam většinou s hydrolizovaným kvasnicovým extraktem, což je přírodní ingredience, která je na glutamát velice bohatá,“ vysvětluje Jan Maryška.

Výsledky dTestu:

  • Mezi polévkami do hrnečku si nejlépe vedla Maggi Chutná pauza Rajská.
  • Mezi varnými nejlépe dopadla Knorr Rajská polévka Na každý den.
  • V senzorickém testu nejvíce bodovala varná polévka Vitana Naše Byšitská polévka Rajská.

Nejčistší polévky nechutnaly

Nejvíce glutamátu se objevilo v instantních polévkách do hrníčku. Našli jsme ale i polévku, která nebyla vylepšena žádným přídavkem zvýrazňujícím chuť. Přirozený obsah glutamátu z rajčat se tu pohyboval kolem 2 %.

Chybějící zvýrazňovač chuti se ale velice podepsal na senzorickém hodnocení. Nejčistší polévka totiž při ochutnávce úplně propadla. Z hlediska chuti si ale nevedly dobře ani ostatní vzorky.

Spustit audio

Související