Ilona Švihlíková: Návrat zpět je nereálný. Pandemie nám otevřela dveře do nového světa

31. prosinec 2020

V loňském roce jsme se nejvíce báli změny klimatu a nedostatku vody. Z letošních průzkumů agentury Median vyplývá, že největší obavou je další vlna koronaviru. Návrat zpět ale již možný není. Klíčovým tématem bude odolnost.

Strach ze ztráty zaměstnání, ze znehodnocení peněz, inflace, z odloučení a společenské izolace je v současné situaci více než přirozený. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové nám ale pandemie otevřela dveře do nového světa a spolu s tím přinesla i nové možnosti.

Máme poměrně slušnou výchozí pozici pro to, aby nadcházející rok byl lepší – a to je vakcína. Je však jasné, že epidemiologický vývoj bude i nadále v centru dění a ekonomika se mu bude do značné míry přizpůsobovat.

Návrat zpět je nereálný

Zároveň však upozorňuje, že návrat ekonomiky do stavu před únorem 2020 je nereálný. Pandemie je jev, který velice hluboce mění společnost i ekonomiku. Zásadní změny ve světové ekonomice již byly spuštěny a postupem času se budou projevovat.

Čtěte také

Je třeba si zároveň uvědomit, že ekonomika není homogenní. Jsou sektory, které stále velmi dobře fungují. Naproti tomu stojí odvětví, která jsou velmi postižená, jako je třeba sektor služeb.

Lze očekávat, že právě sektor služeb projde velkými změnami, ať už v oblasti cestování, dopravy nebo pohostinství. V oblasti domácího cestovního ruchu se dá mnohé zlepšovat.  Zajímavá budoucnost je vidět ale třeba i v oblasti digitálních technologií.

Prostor by se ale podle Ilony Švihlíkové měl dát i malým českým firmám, jejichž obrovská mobilizace na jaře ukázala, že právě tady lze hledat zárodky nové lepší ekonomiky.

Témata 21. století

Úkoly, které budou muset jednotlivé země řešit, budou hodně podobné. Jedním z nich bude obnova a modernizace ekonomiky. Ale bude to také otázka odolnosti. Krize ukázala, že některé země odolávají šokům mnohem lépe než jiné. Otázka je, proč tomu tak je.

Velkou otázkou bude také zadlužení, tedy jak se země vypořádají s obrovským nárůstem veřejného dluhu, který bude doprovázen nárůstem bankrotu soukromých firem.

Téma odolnosti spjaté se strategickými úvahami bude však podle Ilony Švihlíkové klíčovým tématem 21. století. Řada zemí bude teď přemýšlet, co to je kritická infrastruktura, jakou roli má hrát stát, jakým způsobem by měl zasahovat do ekonomického dění, aby to bylo efektivní, ale zároveň aby byl splněn požadavek bezpečnosti.

„Lidi si právě teď uvědomili, že náš svět je příliš nestabilní. A že současná pandemie není jediná krize, kterou lidstvo zažije. A právě schopnost vlád zvládat krize a mít odolnou ekonomiku, bude jedno z rezonujících témat,“ uzavírá ekonomka.

Další témata rozhovoru: nový daňový balíček; dohoda o pobrexitových vztazích; vztahy mezi USA a Starým kontinentem. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.