Richard Hindls: Všichni jedeme černou dírou a čekáme, jak to dopadne. Jakými cestami se bude Česko ubírat, je ve hvězdách

17. prosinec 2020

Sněmovna včera poprvé v historii odložila hlasování o návrhu státního rozpočtu. Vláda hnutí ANO a sociální demokracie nemá dosud dojednanou podporu pro jeho schválení.  Dostane se situace z mrtvého bodu? A jaké jsou ekonomické vize roku následujícího?

Teď už to není otázka ekonomická, ale čistě politická – tedy kdo se s kým dohodne, říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.

Anabáze rozpočtu je podle odborníka od začátku špatně. Situace byla složitá, ale šlo to dělat jinak. Zejména pomocí jednorázových opatření pro jednotlivé konkrétní situace. Místo toho se věc vyřešila masivním nárůstem deficitu v novelách státního rozpočtu. A to pokračovalo i v přípravách pro rok 2021. A teď to narazilo.

Situace u sousedů

Po letech přebytků se k deficitu vrátilo i sousední Německo. Přesto je jejich koncepce podle Richarda Hindlse mnohem čitelnější.

Německo má zřetelnější představu, jak bude s rozpočtem v následujících letech nakládat. Nikdo v tuto chvíli neví, co pandemie ještě udělá. Ale přece jenom má Německo jasnější představu, jak bude svoje veřejné finance konsolidovat.

Dluhová brzda

Ministerstvo financí vydalo konsolidační studii, v níž jsou pravidla rozpočtové odpovědnosti protažena až do roku 2031. V tomto roce by se Česká republika měla vrátit k trajektorii, jakou požadují zákony o rozpočtové odpovědnosti.

Bohužel se může stát, že pokud by se situace vyvíjela tak, jak se vyvíjí dosud, mohli bychom narazit na dluhovou brzdu 55 % HDP už v roce 2025. A to by bylo pochopitelně velmi nepříjemné,“ upozorňuje host Dvojky.

Něco se i podařilo

Česká ekonomika vstupovala do pandemie s poměrně dobrými parametry, i když se ekonomický růst zpomaloval.

Čtěte také

Podle ekonoma Richarda Hindlse jsme měli velmi dobré parametry veřejných financí, měli jsme jeden z nejnižších deficitů státního rozpočtu, velmi nízkou nezaměstnanost.

Lidé utrpěli obrovské ztráty. Rozdíly jsou velmi individuální na úrovni jednotlivců i různých segmentů. Přesto lze za pozitivní považovat to, že i přes všechna negativa se podařilo udržet zaměstnanost. Nezaměstnanost se zvýšila o jeden procentní bod na 3,6 %. Jde o průměr, ale přesto v této oblasti pořád patříme k nejlepším v Evropě, uzavírá Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: situace na pracovním trhu; vývoj trhu s nemovitostmi; kdy bude možné ekonomiku nastartovat?; Brexit bez dohody.

Spustit audio

Související