Ilona Švihlíková: Krize jsou signálem toho, že v systému je něco špatně

26. září 2018

Vláda sestavila státní rozpočet, který má schodek 40 miliard korun. Za to si vysloužila kritiku ze strany pravicové opozice. Ekonomka Švihlíková ale z toho vrásky nemá.

„Rozpočet bych hodnotila poměrně pozitivně. Vláda se drží svého programového prohlášení, což není samozřejmost. Zbytečně mnoho se mluví o tom schodku. To, co hraje roli, je poměr k HDP, který je neustále nesmírně příznivý,“ ujišťuje Ilona Švihlíková.

„Schodek můžeme kritizovat. Ale ta zanedbávání z minulých let, ať už to jsou skutečně mizerné platy, které se zvyšovaly teprve v poslední době, třeba v sektoru péče, nebo zanedbaná infrastruktura, to jsou taky dluhy. Nebudou vyjádřeny ve státním rozpočtu, ale v reálné ekonomice existují.“ Podle Švihlíkové je podstatnější než schodek to, jak jsou peníze investovány.

Nejsme na krizi připraveni

„Velký význam má to, jakým způsobem stát dokáže reagovat na dva problémy, které spolu úzce souvisí. Jedním z nich je už můj omílaný model české ekonomiky a s tím souvisí otázka odolnosti ekonomiky vůči krizím. Tedy: jaké mechanismy je ekonomika schopná vymyslet i z hlediska sociálního.“

Ilona Švihlíková

Tam bohužel nejen česká vláda zůstává pozadu. Je tomu už deset let od poslední velké ekonomické recese a ekonomika se na příchod případné další krize podle Švihlíkové příliš nepřipravila.

Poučení z recese je chabé

„Já se obávám, že poučení z té velké recese je velmi chabé. Vyzkoušeli jsme si, že přenášet veškerou tíhu ekonomického oživení na centrální banky, je neproveditelné. Politika záporných úrokových sazeb nikoho nespasí,“ konstatuje ekonomka.

„Krize jsou signálem toho, že v systému je něco špatně. Můžou mít i ozdravnou podobu, ale to se bohužel za těch posledních deset let stalo velmi velmi málo,“ obává se Ilona Švihlíková.

Další témata rozhovoru: Co vyvolává napětí ve světovém obchodě? Je sestavování rozpočtu opravdu umění možného? Co přináší politika administrativy Donalda Trumpa? A jaká je situace na ropném trhu?

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související