Hrne se na vás stres? Vytvořte si rutinu a udělejte si radost, radí terapeutka

21. duben 2020

Prožívat v době koronaviru obavy je zcela normální. Všichni jsme v určité nejistotě a každý na ni reaguje jinak, uvádí psychoterapeutka Kamila Šafková.

„Hrne se na nás stres, pracovní i finanční nejistota. Pomáhá proto vytvořit si určitou rutinu, pravidelný režim. Je dobré o sebe pečovat. Najít si prostor pro relaxaci. Cvičit. Udělat si malou radost. Nenechat se stahovat negativním myšlením a informacemi kolem nás.“

Do jaké míry může každodenní sledování zpráv o koronaviru přispět k většímu stresu? „To je individuální. Každý člověk by si to měl nastavit podle sebe,“ radí psychoterapeutka v pořadu Dva na Dvojce.

Dětem říkejte pravdu

„Je dobré přidat k negativním zprávám nějakou pozitivní. Lidé teď hodně řeší praktické věci. Potřeba odborníků může narůst až v době, kdy se situace uklidní.“ Někteří lidé přišli o práci a jsou ve velkém stresu. Jak takové informace sdělovat dětem?

„Je dobré před dětmi nic neskrývat, ani negativní emoce. Vědí, že se něco děje. Je dobré přizpůsobit informace jejich věku. Nepotřebují znát podrobnosti, ale vědět, co se děje,“ dodává Kamila Šafková.

Jak funguje poradenství pro samoživitele? Jak řešit odloučení od vnoučat?

Spustit audio

Související