„Když máte home office, vezměte si hezké tričko. Rutina pomáhá zvládat stres,“ radí odbornice

15. duben 2020

„Stres je reakce těla na vnější prostředí. Bez stresu bychom byli mrtví. Nevnímám ho jako něco nebezpečného,“ ujišťuje vědkyně Julie Dobrovolná v Blízkých setkáních.

Určitá úroveň stresu může být stimulující. Není pravda, že když odstraníme stres, budeme všichni šťastní. „Když tohle slyším, tak se směju. Takhle to nefunguje. Určitou úroveň stimulace potřebujeme. Ale karanténa není něco, co by nám prospívalo.“

Významnou roli v adaptaci na stresovou situaci hraje podle Julie Dobrovolné rutina. „Ráno byste měli normálně vstávat a nechodit doma v teplákách. A když máte home office, měli byste si vzít hezké tričko. Lidé, kteří rutinu dodržují, zvládají situaci lépe.“

Klid neznamená dlouhověkost

Žádné světové výzkumy neprokázaly, že by se lidé s nižší úrovní stresu měli dožít vyššího věku. „Tak to nefunguje. Naše tělo se stresem neopotřebovává. Právě naopak. My se přizpůsobujeme prostředí a to je dobře,“ říká expertka v rozhovoru s Adélou Gondíkovou.

Jak definují stres různé vědní obory? Jaké povahy jsou odolnější vůči stresu? Hraje roli otužování? Lze měřit míru stresu, která je pro lidi už nebezpečný?

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související