Hodně dárků neznamená hodně lásky, říká terapeut Lucian Kantor

17. prosinec 2019

Kupujete spoustu dárků? A co když se to rozhodnete změnit? Pokud mají být Vánoce svátky klidu a míru, měl by to být pomalý proces, upozorňuje terapeut.

„Když je dítě zvyklé, že mu rodiče během roku koupí, na co ukáže, tak to očekává i o Vánocích. Nemá cenu udělat radikální změnu,“ vysvětluje v pořadu Dva na Dvojce terapeut Lucian Kantor.

„Je dobré si promluvit, na co se dítě těší, dát velký hlavní dárek a pak drobnosti. Někdy je složité vyjednat to se širší rodinou, protože babičky a dědečkové také chtějí dát nějaké dárky.“

Ke spoustě hraček si dítě vztah nevybuduje

Jak dětem vysvětlit, že je skromnost na místě, když se ve škole budou o těch hromadách dárků bavit ostatní. „Já to jednou vysvětloval dceři: Když má plyšáčků pět, je schopná si k nim vybudovat vztah. Když jich bude mít 40, minimálně jeden bude smutný.“

„Dítě má od mala tendenci něco darovat, třeba lístečky nebo kamínky. Ve chvíli, kdy to rodič přijímá s radostí a mluví s ním o dárcích, tak se my naučíme dávat dětem a děti nám. Hodně lásky neznamená hodně dárků,“ dodává terapeut Lucian Kantor.

Jak se trefit do vkusu dětí? Mají rodiče kontrolovat, co děti s dárkem dělají?

Spustit audio

Související