Herec a režisér Michal Suchánek: Nikdy jsem nebyl zaměstnaný a nesázel na jistotu

18. říjen 2024

„Když se vidím ve starších filmech, kde jsem hrál chlapečka, je mi úzko,“ lomí rukama nad ubíhajícím časem. Dnešní doba je pro něj ale v mnohém svobodnější. Co prozradil o seriálu Národní házená? Kde hledal inspiraci? Připouští na place improvizaci? Jaké profese vystřídal? Co on a sport? A na čem teď pracuje?

Michal Suchánek

I v mládí měl prý pocit, že si život bude řídit sám. „Neměl jsem konkrétní představu, co budu dělat, i když se to vyvíjelo kolem divadla. Ale vždycky to bylo o vymezování se tím, co dělám sám.“

Nenastoupil do Národního divadla ani legendárního Činoherního klubu. „Je to o volnosti, co budu dělat v pracovním životě. Nikdy jsem nebyl zaměstnaný a nesázel na jistotu. Daní jsou ale nervy z toho, co bude za rok,“ připouští herec, režisér a scenárista.

Taky se snaží bránit zaběhnutým kolejím a různým klišé. „To je u mě celoživotní postoj. Jednoznačně se proti tomu stavím. Mám vnitřní pocit, že jdu pořád proti proudu a jsem rebel,“ uzavírá Michal Suchánek v Blízkých setkáních.  

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.