Ekonomka Švihlíková: Optimistické prognózy budoucnosti jsou ošidné. Přesto už vidíme světlo na konci tunelu

5. květen 2021

Díky postupnému rozvolňování začaly podniky i spotřebitelé věřit, že česká ekonomika v nejbližších měsících poroste. Důvěra byla v dubnu nejvyšší za poslední rok. Optimistické signály zaznívají i ze světa. Opravdu ale již nastal čas na optimismus?

Mírný optimismus je spjat bezpochyby s epidemiologickým vývojem. Díky pokračujícímu očkování konečně vidíme světlo na konci tunelu. Podobné mírně optimistické signály se ostatně objevují i v dalších evropských a vyspělých zemích, říká v pořadu Jak to vidí... ekonomka Ilona Švihlíková.

Dokonce se počítá s tím, že ekonomické oživení může být tento rok silnější, než se očekávalo. A vidíme i náznaky, že bychom se v tomto roce dokonce mohli dostat na úroveň před pandemií,“ dodává.

Ošidné prognózy

Dělat prognózy za situace, kdy pandemie je stále mezi námi a populace stále není proočkována alespoň ze 70 %, je však i podle Ilony Švihlíkové ošidné.

Čtěte také

Přesto je nálada mnohem optimističtější než na začátku roku a spolu s lepší zdravotní situací se bude nutně zlepšovat i situace ekonomická.“

„Očekávám ale, že vývoj nebude stejnoměrný, ale vlnovitý. Lidé si budou chtít dopřát to, co v posledních měsících nemohli. Klíčové ale budou dlouhodobé trendy. Jakým způsobem se situace ustálí na trhu práce, jestli Českou republiku zasáhnou změny ve světové ekonomice, zkracování výrobních řetězců, regionalizace. A také samozřejmě bude záležet na tom, zda bude mít vláda připravené investiční projekty,“ vypočítává ekonomka.

Opatrnost namístě

Již nyní je patrné oživování domácí spotřeby, což je klíčový element většiny evropských ekonomik.

„Typicky francouzská ekonomika je poháněna domácí spotřebou, stejně silné je to i v Itálii. Německo se zase může těšit z obrovského čínského oživení, protože jejich ekonomické vazby jsou velmi silné.“

Namístě je ale podle ekonomky velká opatrnost. Nejsme totiž v situaci, kterou bychom mohli porovnat s čímkoli, na co jsme byli zvyklí v minulých dekádách,“ uzavírá Ilona Švihlíková.

Další témata rozhovoru: český národní plán obnovy; kritika plánu konsolidace veřejných financí; je ve hře utažení úrokových sazeb?; epidemiologická situace v Indii; abnormální růst čínské ekonomiky.

Spustit audio

Související