Ekonom Kovanda: Spoření je nejrychlejší cesta k chudobě. Vyplatí se investovat

29. červenec 2021

Nepříjemným dopadem pandemie a dlouhodobých protiepidemických opatření se stala rostoucí inflace. Jev, který ekonomové avizovali už dlouho. Jaká je pravděpodobnost, že bude mít trvalou povahu? A jak při rostoucích cenách co nejlépe ochránit své úspory?

Mezi ekonomy se už dlouho vede debata, zda je současná inflace jev dočasný, či zda půjde o věc dlouhodobou.

Čtěte také

Já pevně doufám, že půjde o jev dočasný, i když to tak teď vůbec nevypadá. Všichni nyní vnímáme růst cen například stavebních materiálů, pohonných hmot, říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Lukáš Kovanda.

Podle něj bychom se ale měli připravit na růst cen prakticky všeho. Ve druhé polovině tohoto roku a začátkem roku příštího dojde například i k růstu cen energií, podraží elektřina a podobně.

Utrhne se ze řetězu?

Naději lze ale podle něj vidět v dluhopisech. Když se totiž zaměříme na trh s českými dluhopisy, zjistíme, že tam už úrokové sazby nerostou. A to může být jeden ze znaků toho, že trhy nečekají dlouhodobou inflaci.

Podobný stav je přitom na trzích všude po světě. Mohl by to tedy být zásadní indikátor toho, že by inflace nemusela růst tolik, a tudíž by nemusela být trvalé povahy.

Kdy se ale inflace dostane zpátky do přijatelných mezí, nyní říci nelze. Každopádně Česká národní banka postupuje vůči inflaci poměrně solidně agresivně. Nemíní ji tolerovat. Teď v srpnu pravděpodobně zase zvýší svoji základní úrokovou sazbu, takže se neobávám, že by se České republice nějak zásadně inflace utrhla ze řetězu.

Hlavně nespořit

Do čeho tedy v době inflace investovat, abychom při růstu cen neztráceli? Zásadní přikázání je podle Lukáše Kovandy nespořit, ale investovat, a to prakticky do čehokoli.

Čtěte také

Kdokoli v loňském roce investoval, vydělával. A tento stav s velkou pravděpodobností bude přetrvávat i v dalších letech. Centrální banky totiž přijaly po pandemii novou roli, kterou je nedopustit za žádnou cenu propad cen aktiv. 

Pokud by k tomu totiž došlo, přivodilo by to podle ekonoma takový otřes a takovou krizi, že by to mohlo zamávat s celým globálním ekonomickým systémem. A to si žádný stát nevezme na triko.

Jestliže si toto lidé uvědomí, zjistí, že je investování mnohem výhodnější, protože aktiva na své ceně rostou. Naopak vklady v bankách jsou jako odvrácená strana mince této nové politiky úročeny nulově. Takže to, co se říkalo za našich babiček, že spoření je nejlepší cesta k prosperitě, už neplatí. Spoření je nyní nejrychlejší cesta k chudobě.

Samozřejmě se nelze zbavit všech svých úspor. Je třeba mít určitou část vždy v úsporách. Mít však většinu úspor na bankovním účtu je kvůli inflaci a budoucímu zápornému úroku prostě ztrátové, uzavírá Lukáš Kovanda.

Další témata rozhovoru: boom předčasných důchodů; nutnost důchodové reformy; kolik stojí olympiáda; odměny pro očkované.

Spustit audio

Související