Eduard Stehlík: Moderní technologie mohou přinést nové objevy. To podstatné o hrdinech operace Anthropoid ale už víme

20. červen 2019

Uplynulo 77 let od hrdinné smrti československých výsadkářů v kryptě pražského kostela Cyrila a Metoděje, kam se ukryli poté, co spáchali atentát na Reinharda Heydricha. Co o událostech 18. června 1942 odhalily poslední výzkumy?

7 mužů, 7 hodin proti 700 Němcům a teď navíc ještě 77 let,“ všímá si působivé shody symbolických čísel vojenský historik Eduard Stehlík.

Průzkum georadarem

Jihočeští archeologové objevili možné únikové cesty parašutistů v kostele v pražské Resslově ulici

Chrám sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici - krypta

Před 77 lety po několikahodinovém boji s nacistickými ozbrojenci padli v pražském kostele svatých Cyrila a Metoděje českoslovenští výsadkáři.

Kryptu kostela, kde se boj odehrával, nedávno za pomoci moderních přístrojů prozkoumali odborníci z Vojenského historického ústavu a společnosti Geo-cz z Táborska. Našli při tom místa, kudy se pravděpodobně pokoušeli parašutisté z obklíčení uniknout.

Průzkum krypty za pomoci georadaru prokázal existenci průchozí odtokové stoky před kostelem, což vede odborníky k dohadům, zda obklíčení parašutisté skutečně neměli šanci na útěk, když se snažili z krypty prokopat. Výzkumníci odhalili také odvodňovací kanálky pod podlahou, které vysvětlují, proč se nepodařilo ukryté parašutisty při obléhání vyplavit vodou.

Parašutisté, nebo gestapo?

O stoce i o ukrytém odpadovém kanálu jsme už v minulosti věděli. Pro jsou zajímavé sondy, které byly provedeny v jednom místě určeném pro rakve,“ upozorňuje vojenský historik. I tam byly totiž objeveny pozůstatky po kopání, kdy se někdo snažil rozšířit jeden z větracích průduchů tak, aby se do něj vešel člověk.

Podle Eduarda Stehlíka jsou to bezesporu zajímavé objevy, ale není zcela jisté, že za nimi stojí skutečně ukrytí parašutisté. Mohli totiž vzniknout také při následném průzkumu krypty gestapem.

Obléhání očima výsadkářů

Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na vůz s R. Heydrichem v prudké zatáčce na jeho cestě z Panenských Břežan do Prahy

V současné době se chystá 3D model krypty, podobně jako nedávno Česká televize vytvořila 3D model zatáčky, kde k atentátu došlo. Díky němu jsme například poprvé mohli vidět, co opravdu viděli Gabčík s Kubišem, když stáli v určitém místě zatáčky.

Nový 3D model krypty a okolí kostela by zase mohl ukázat, do jaké křížové palby se parašutisté dostali, když bránili emporu kostela, a co se dělo dole v kryptě.

Nevíme všechno, ale víme to podstatné

Nesmírně oceňuji, že se tomuto výzkumu věnujeme za použití nejmodernějších metod. Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, jestli už o atentátu víme všechno, tak bych nejspíš řekl, že ano. V současné době si to netroufám tvrdit, ani přestože těch objevů je tolik,“ připouští Eduard Stehlík.

To podstatné ovšem podle něj ani nové výzkumy nezmění. „S 18. červnem se pojí obrovské hrdinství a je to něco, na co můžeme být hrdí,“ uzavírá.

Další témata rozhovoru: Napětí mezi Spojenými státy a Íránem se v posledních týdnech stupňuje. Schyluje se ke třetí válce v Zálivu? V Egyptě náhle zemřel bývalý prezident Mursí. Byla jeho smrt přirozená? Jak dopadlo vyšetřování sestřelení malajsijského dopravního letadla, ke kterému došlo nad územím Ukrajiny v roce 2014? Proč Na světě je nejvíc uprchlíků od 2. světové války. Jde s tím něco dělat?

autoři: Zita Senková , Eduard Stehlík , and
Spustit audio

Související