Jihočeští archeologové objevili možné únikové cesty parašutistů v kostele v pražské Resslově ulici

18. červen 2019 15:00

Před 77 lety po několikahodinovém boji s nacistickými ozbrojenci padli v pražském kostele svatých Cyrila a Metoděje českoslovenští výsadkáři.

Byli mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří tři týdny před tím zaútočili na nejvyššího představitele německé moci v Protektorátu Reinharda Heydricha.

Kryptu kostela, kde se boj odehrával, nedávno za pomoci moderních přístrojů prozkoumali odborníci z Vojenského historického ústavu a společnosti Geo-cz z Táborska. Našli při tom místa, kudy se pravděpodobně pokoušeli parašutisti uniknout.

Historici dlouho vedli spor o tom, jestli se parašutisté snažili, nebo nesnažili prokopat do kanalizační stoky. Ví se, že paralelně s kostelní zdí vede barokní kanalizační šachta, kterou by bylo možné utéct.

Georadar

Průzkum georadarem nyní ukázal, že pod podlahou krypty se nachází odvodňovací kanálky, směřující do šachty. To vysvětluje, proč se nepodařilo ukryté parašutisty při obléhání vyplavit vodou. Zároveň georadar objevil, že jeden z kanálků je rozšířen. Někdo se pokoušel tímto kanálkem v minulosti prokopat ven.

Další pozůstatky po kopání se objevily u jednoho větracího průduchu směrem k nedaleké podzemní hrobce. I ten se někdo pokoušel rozšířit tak, aby se do něj vešel člověk. Podle Jiřího Šindeláře ze společnosti Geo-cz se logicky nabízí, že jde o pozůstatky snahy parašutistů uniknout z obklíčení.  Definitivní slovo ohledně nálezů ale budou mít historici.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související