Dodatky k Meteoru 26. října

26. říjen 2013

V tomto článku najdete odkazy na vše podsatné, co souvisí s Meteorem, vysílaným 26. 10. 2013.

Začali jsme vyprávění o podivuhodné náhodě, která českým vědcům Pavlu Spurnému a Jiřímu Borovičkovi z Astronomického ústavu AV poslala do náruče dobrovolníka, který udělal práci předčící dokonce dva týmy zahraničních expertů. Jmenuje se David Částek a jeho příběh se bude v dalších dílech Meteoru vyvíjet velmi zajímavým směrem.

Výstava fotografií - PRODLOUŽENA O TÝDEN

dr. Renata Landgráfová je egyptoložka, která si svou roli mumie v našem projektu opravdu vychutnala

Pro velký zájem prodlužujeme výstavu "Budoucnost začíná teď". Trvat bude do 1. listopadu (včetně). Můžete ji navštívit nepřetržitě v pražské budově Českého rozhlasu (vchod Vinohradská 12). Součástí výstavy je přednáška skvělého popularizátora - doc. Jiřího Dolejšího - na téma "Částicová fyzika není jen Higgsův boson a jeho objevem nekončí". Přednáška se koná ve středu 30. října v 18:00 v budově Českého rozhlasu, vchod z Vinohradské 12.

Soutěž o stav beztíže zná vítězku

Astronauti jsou ve volném prostoru připoutáni lanem, aby neodletěli.

Vítězka soutěže o letenku do stavu beztíže Eva Sedláčková nechtěla využít příležitosti a odhodit na pár chvil svazující pouta gravitačního pole Země. Svou výhru přenechala druhému v pořadí, jímž je Jiří Pokorný z Prahy 6. Parabolický let se uskutečnil v pátek 25. října. Připravuji z něj video, které se na tomto místě objeví v průběhu víkendu.

Oskar Fischer "ožil"

Alzheimerovu chorobu poprvé důkladně prostudoval a popsal rodák ze středočeského Slaného, Oskar Fischer. Krom pořadu v dnešním Meteoru jsme tzomuto zajímavému muži založili nové heslo v elektronické encyklopedii Wikipedia.

Magion 1 odstartoval před 35 lety

Je to už 35 let, co se do vesmíru vydala první ryze československá družice, Magion 1. Ačkoliv sonda o tři roky později shořela v atmosféře, její dvojče existuje dosud. Proč vlastně existovaly dvě zcela identické funkční sondy? Dočtete se v připojeném článku,

autor: Marek Janáč
Spustit audio