Dobré obutí je základ. U turistických bot to platí dvojnásob. Při výběru pomůžou i dřepy, radí dTest

17. červen 2021

Spotřebitelská organizace dTest se před letní sezonou rozhodla ověřit kvalitu turistických bot. Podrobila je souboru praktických i laboratorních zkoušek. Podle čeho turistické boty vybírat a kterým se raději v obchodě vyhnout?

Do testu bylo zařazeno celkem patnáct kotníkových turistických bot. Šlo o boty na zavazování, se zpevněnou špičkou i patou, podrážkou s hrubším vzorkem, které v páru vážily od 700 do 1300 gramů.

Karcinogenní boty?

Boty byly nejprve testovány v akreditované laboratoři. Odborníky mimo jiné zajímala i přítomnost škodlivých látek, které se mohou do bot dostat při výrobě.

Norma pro vysoce karcinogenní oxid chromový stanovuje nejvyšší povolené množství v botách na 3 mg/kg. Žádné z testovaných bot sice tuto hranici nepřekročily, ale protože jde o látku, která podle nás není v botách nutná, snižovali jsme hodnocení i za nižší výskyt,“ vysvětluje redaktorka časopisu dTest Lucie Pechmanová.

Praktickou část obstarala dvacítka dobrovolníků, kteří v botách nachodili desítky kilometrů. Díky mezinárodnímu testování jsme měli možnost boty otestovat v pestrém terénu Švédska.

Voděodolnost byla problém

Časopis dTest testoval boty zejména z hlediska prodyšnosti, voděodolnosti a tepelné izolace. Zatímco v rámci prodyšnosti a tepelné izolace žádný velký problém nenastal, v kategorii voděodolnost tomu bylo jinak Sedm párů si dokonce odneslo nedostatečné hodnocení.

U turistických bot je také důležité, aby ve ztíženém terénu neklouzaly. Časopis dTest prováděl tuto zkoušku za sucha i za vlhka. Obecně padaly horší známky za vlhka, přičemž nejvíce to klouzalo botám Jack Wolfskin Downhill Texapore,“ prozrazuje redaktorka.

Vyjít nakloněnou rovinu

Podle čeho ale vybírat turistické boty v obchodě? Nejdůležitější radou je vybírat boty odpoledne nebo k večeru, a to proto, že nateklé nohy nám zajistí potřebnou velikostní rezervu, doporučuje Lucie Pechmanová.

Dále bychom měli boty zkoušet s ponožkou, která odpovídá ročnímu období, ve kterém hodláme boty používat. To nejdůležitější ale je co nejdéle v botách pobýt. Vyzkoušet si, jak se nám boty nazouvají i vyzouvají. Dobré je udělat si v botách dřep, vyjít nakloněnou rovinu, schody. Zjistit, jak nám pruží v oblasti nártu, jestli nás netlačí v kotníku, jestli nám dobře přiléhá pata.

Dobrou zprávou na závěr je, že ani u tohoto testu se nepotvrdilo, že nejdražší znamená automaticky nejlepší. Na předních místech se umístily boty ze všech cenových kategorií.

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe hodnocená trojice – Meindl Litepeak GTX, Hanwag Banks GTX, Haglöfs Skuta Mid Proof Eco
  • Nejhůře hodnocená trojice – Jack Wolfskin Downhill Texapore, Alpine Pro Belial, McKinley Magma Mid
Spustit audio

Související