Dialogy mě baví psát. Lehce se do toho vžívám, říká herečka a autorka nové knihy povídek Aňa Geislerová

31. říjen 2023

Kniha povídek nese název Co tě nezabije. „Vymyslet titul nebylo snadné, popsala jsem dvě stránky. Je to citát, ale k tématu knihy mi to přišlo nejlepší,“ vysvětluje. Předčítá rodině svoje knihy a řídí se jejich názory? Jak snáší kritiky? Kde se inspiruje?

Na svém kontě má už hodně knížek. Tato ale poprvé obsahuje povídky, které mají navíc překvapivý konec. „Baví mě, když nás někdo vede příběhem, myslíme si, že víme, ale nevíme nic. A tak je to s lidmi, knihami i životem. I o sobě si mnohdy myslíme jiné věci," vypráví Aňa Geislerová.

kniha Co tě nezabije

Její dřívější knihy byly fejetony. „Ty byly hodně osobní, zatímco povídky jsou niterné, ale fiktivní a vymyšlené. Už je to tvorba. Když nápad mám, tak je to jednoduché. Ale také se stalo, že jsem jednu povídku měla rozepsanou a pak jsem ji zavrhla, protože mi přišlo, že o tom chci psát, ale není to tak, že mi to zvoní v hlavě.“

„Dialogy mě baví psát, protože každá postava má svoji náturu a svůj jazyk. Lehce se do toho vžívám,“ ujišťuje Aňa Geislerová.

Slova jsou podle autorky důležitá. „Slova utvářejí tento svět. Jsou mocná v tom dobrém i zlém. Facka je facka, ale zlé slovo v člověku často zůstává mnohem déle,“ uzavírá držitelka pěti Českých lvů a ceny Magnesia Litera.

Aňa Geislerová
autoři: Tereza Kostková , eh

Související