Dětské kočárky bezpečné nejsou, odhalil dTest. U některých vám zůstane madlo v ruce

28. srpen 2020

Dětské kočárky zkoumá časopis dTest opakovaně. Dalo by se tedy čekat, že se výrobci stejných chyb napodruhé vyvarují. Opak je ale pravdou. Evergreenem jsou například zdraví škodlivé látky.

Časopis dTest zařadil do svého testování šestnáct setů kočárků. Zkoumal tzv. dvojkombinace, tedy kočárky, na jejichž podvozek lze nacvaknout buď hlubokou korbu, anebo sportovní sedačku.

„Bohužel je zvykem, že narazíme na propadlíka,“ říká redaktorka dTestu Lucie Pechmanová. „Tentokrát nás ale výsledky testu šokovaly. Nadpoloviční většina kočárků dostala známku dostatečnou nebo nedostatečnou. Na deset modelů jsme dokonce podali podnět k České obchodní inspekci.“

Škodlivý chemický koktejl

Nejhůře dopadly kočárky v chemické analýze. Ze všech kočárků byly z materiálů, které byly v dosahu dítěte, a taky z madel odeslány vzorky na chemickou analýzu.

„Pátrali jsme po nežádoucích látkách, jmenovitě po polycyklických aromatických uhlovodících, ftalátech, zpomalovačích hoření a chlorovaných parafínech,“ upřesňuje redaktorka.

U 12 z 16 kočárků byly nalezeny polycyklické aromatické uhlovodíky v rukojeti. „U některých kočárků jsme ale na nežádoucí látky narazili i v prostoru dítěte.“

Ohrožené dítě

Další velkou kategorií, kde kočárky neuspěly, byla bezpečnost. Při zkouškách bezpečnosti bylo odhaleno například riziko skřípnutí prstu, uvíznutí prstu nebo spolknutí a vdechnutí odpadajících malých dílků.

„Kuriózní chybou bylo vadné křížení předních kol, s čímž souvisí nestabilita kočárku a možné vypadnutí dítěte z kočárku, pokud nebude dobře připoutané,“ uvádí Pechmanová.

Výsledky dTestu:

Nejlépe hodnocené kočárky:

  • Joie Versatrax
  • Chico Trio Best Friend

 Na chvostu:

  • Hauck iPro Apollo Duoset – nežádoucí látky v rukojeti a zároveň odlomení rukojeti během testování 

Kritéria pro výběr

Časopis dTest dále zajímalo, jak dobře kočárky fungují v praxi. Jak snadno se s nimi jezdí, manévruje v malém prostoru, jak dobře se do něj dítě usazuje, jak dobře se nastavují všechny nastavitelné prvky. Ale také to, jak dobře se přenášejí, jestli s nimi jde snadno jezdit hromadnou dopravou, jak dobře se složí do kufru auta nebo jak snadno se čistí potahy.

Test se snažil zohlednit i fakt, nakolik může být kočárek dítěti pohodlný a zda ergonomie kočárku odpovídá výrobcem deklarované věkové skupině.

Stejná kritéria, která si stanovil časopis dTest, by si podle Lucie Pechmanové měli určit i rodiče, pokud kočárek teprve vybírají. „Samotný výběr kočárku by měl začít v showroomu, aby si rodič kočárek mohl vyzkoušet. Rozhodně nedoporučuji vybírat kočárek na internetu.“

Při výběru kočárku může pomoct i tzv. nákupní průvodce, který je volně k disozici na webových stránkách časopisu dTest.

Spustit audio

Související