Cyril Höschl: Máme minimálně 63 pohlaví

2. říjen 2018

Rakouský soud uznal tzv. třetí pohlaví. Následuje rozhodnutí německého soudu z loňska. Kolik doopravdy existuje pohlaví?

„Víme už všichni dávno, že neexistují jen muži a ženy, ale že jsou také hermafroditi na všech úrovních. Ale ta věc je ještě složitější a pestřejší a možná teď už nazrála doba, kdy si o tom můžeme říct víc,“ komentuje Cyril Höschl nedávné uznání třetího pohlaví rakouským soudem.

Gender vs. sex

„Slovo pohlaví se používá ve dvou významech. Pro gender, tj. ve vztahu k sociálním a kulturním (ne biologickým) rozdílům mezi mužem a ženou, a pro sex, tj. rozdělení samec/samice na základě rozmnožovacích funkcí. Pohlavní diferenciace ale probíhá na několika poměrně na sobě nezávislých úrovních,“ vysvětluje psychiatr.

„Jedna úroveň je chromozomální: jestli má jedinec samičí chromozomy XX nebo samčí XY. Ale pak je taky gonadální pohlaví, tzn. zda má varlata nebo vaječníky. Pak je genitální pohlaví, tj. zda má penis nebo dělohu a pochvu. Pak je hypotalamické pohlaví, které rozhoduje o tom, jestli máte mužskou nebo ženskou hormonální soustavu. A potom taky samozřejmě psychické pohlaví.“

Existuje na to tabulka

„A teď si představte, že každou tu úroveň rozdělíte na muž, žena a něco mezi a budete je mezi sebou kombinovat. To znamená: chromozomálně je to třeba muž, psychicky je to žena, hormonálně něco mezi... Pak zjistíte, že máme minimálně 63 pohlaví. Existuje na to tabulka.“

Proč se o tématu vícero pohlaví mluví až dnes? „Rozdíly mezi pohlavími se v některých kulturách smývají a ti, kteří se necítí být ani muži ani ženami, se dobírají rovnocenných práv s těmi vyhraněnými. Ale zdůrazněme, že takto přemýšlí jenom menší část světa. Jsou kultury, třeba islámská nebo východní kultury, kde taková diskuse nepřichází vůbec v úvahu,“ uzavírá Höschl.

Další témata rozhovoru: kampaň #metoo a hranice neodpustitelných hříchů z mládí; (ne)udělení Nobelových cen; léčba zhoubné rakoviny; kolik existuje pohlaví.

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související