Sexuolog: Mužem nebo ženou je dítě ještě před narozením. Pocitová volba pohlaví je výstřelek

12. červenec 2016

Máte dětem dávat hračky pro obě pohlaví a oslovovat je neutrálně? Aby si samy vybraly pohlaví, až to uznají za vhodné?

„Když jsem začínal, byla ještě homosexualita z části trestný čin,“ připomíná psychiatr a sexuolog Jaroslav Zvěřina. Současné problémy transgenderu a volného přechodu mezi pohlavími ale nechápe jako podobnou detabuizaci.

„Fungují tu podivné lobbistické zájmy, které se snaží relativizovat sexování lidí. Říkají, že není důležité, jaké má člověk gonády, ale jak se cítí. Nebo že mužem či ženou se člověk stává podle toho, jak je vychováván. To je blbost! Víme, že mužem nebo ženou se člověk stává už v prenatální stadiu.“


Transgender ve světě
V Argentině si na požádání můžete na úřadu změnit pohlaví. Ve Švédsku našli speciální bezpohlavní zájmeno pro děti předškolního věku. Německo uzákonilo možnost nezapsat pohlaví, ale jen když se narodí vyloženě intersexuální dítě (není možné jeho pohlaví poznat).

Moderní medicína to umí řešit

Hormonální prostředí „v bříšku maminky“ rozhodne, jestli se mozek formuje mužsky nebo žensky. „Jsou případy, kdy to funguje odděleně. Kdy se mužský mozek objeví v ženském těle. To jsou pak ty translidé, transsexuálové. Moderní medicína to umí řešit,“ říká rezolutně Zvěřina.

„Vůbec nechápu ten lobbistický tlak na to, aby se v tom zavedla jakási genderová samoobsluha, že člověk jen přijde a prohlásí, že se cítí být ženou. Aniž by ho někdo vyšetřil. Některé státy to už uzákonily. Ale já myslím, že je to politický výstřelek.“

Čekáme na Viagru pro ženy

Co se týká tradičních sexuálních problémů, jsou podle Zvěřiny muži pořád pod velkým tlakem na výkonnost. „Erekci nemůžou předstírat. Zatímco ženy ve velkém předstírají orgasmus. Čímž ale dělají partnerům potěšení.“ Po vynálezu Viagry má sexuologie největší rezervu v hledání afrodiziaka pro ženy.

Jaroslav Zvěřina

„Kromě lásky a zamilovanosti jsme zatím nic nevymysleli. Je to na příští Nobelovu cenu!“ Podle vědců se zamilovanost nejvíc podobná stresu. „Někdy by pomohly elektrošoky nebo antidepresiva, jenže zamilovaný vás nepožádá o léčbu,“ směje se Zvěřina.

Je pravda, že se u nás provádí hodně kastrací? Měly by se zrušit? Čemu se říká švédský paradox? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio