„S tebou mě baví svět? S komedií století jsem si vytrpěla své.“ Zemřela režisérka Marie Poledňáková

8. listopad 2022

V úterý 8. listopadu 2022 zemřela scenáristka a režisérka Marie Poledňáková. Autorce komedií S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Líbáš jako Bůh bylo 81 let. „Já kdybych neměla život těžkej, tak bych nemohla psát veselohry,“ svěřila se v rozhovoru na Dvojce v červnu 2012. Poslechněte si, co všechno provázelo uvedení „komedie století“ do kin, jakou náhodou se Marie Poledňáková k natáčení dostala anebo čeho nejvíc může člověk podle ní v životě dosáhnout.

Marie Poledňáková se narodila 7. září 1941 ve Strakonicích. Dětství prožila v Nepomuku, dospívání už v Praze. „Chtěla jsem studovat na vysoké škole matematiku a chemii, ale nedali mi doporučení a já musela do továrny,“ vzpomínala v rozhovoru s Vladimírem Bernáškem 10. června 2012.

„Nelituju ale jediného dne, jediné chvilky,“ svěřila se. „Kdybych neměla život těžkej, tak bych nemohla psát veselohry.“ Právě komedie, například s Tomášem Holým Jak dostat tatínka do polepšovny nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku, jí zajistily úspěch u diváků.

Fabule kolem skutečných prožitků

„Ve svých scénářích jsem vždycky řešila problémy, které jsem právě prožívala. Takže když jsem byla mladá, psala jsem o baletce-ženě, která má problémy se svým osmiletým synem, protože ten chce tatínka a ona na něj nemá čas.“

„To byl můj příběh. Já jsem dělala v televizi, neměla jsem čas, byla jsem rozvedená... Vytvořila jsem fabulaci kolem pocitů, které byly zažité,“ připomínala děj svých klíčových filmů.

Nevím, proč se lidi bojí stáří

„A stejně teď ve zralém věku píšu o lidech v mém věku. Protože jim rozumím. A musím říct, že zralý člověk je daleko zajímavější. Ty lidi mají život za sebou, mají svůj názor, jsou daleko bohatší. Nevím, proč se lidi tak bojí stáří.“

Vítězem divácké ankety „Komedie století“ se ale stal její snímek S tebou mě baví svět. „Mnoho lidí tomu filmu nepřálo. Na projekci pro UV by bylo slyšet spadnout špendlík,“ prozradila v rozhovoru. „A po premiéře přišla veliká diskuze a strašný hádky.“

Poslechněte si, co dobová kritika na filmu odsuzovala, jak Satinský a Postránecký bojkotovali natáčení anebo jaký měla Marie Poledňáková recept na šťastný život.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.