Chaotická vrabčí vejce – proč jsou různě veliká?

18. září 2018

Když se o někom řekne, že má na hlavě vrabčí hnízdo, není to většinou pochvala. Rozcuchané halabala vlasy připomínají chaotické hnízdo z různých větviček a provázků, které si staví vrabci domácí. Pořádek dokonce nepanuje ani uvnitř, rozhodně tam neplatí rčení o tom, že se něco podobá „jako vejce vejci“.  

Obsah Meteoru:
01:22 První parní železnice světa
05:34 Proč vrabec snáší vejce dvou velikostí?
12:08 Ohrozí nás zdivočelé geny?
17:40 Vernův román Ze Země na Měsíc míří k Měsíci

Dříve vrabec domácí (Passer domesticus) platil za běžného nezajímavého ptáka, kterého je všude dost. Bohužel v posledních letech vrabců velmi ubývá. Ornitologové dokonce dramatické snížení početnosti, které je patrné zejména ve městech, otevřeně označují za vymírání (také proto zvolili před několika lety čeští ornitologové vrabce domácího Ptákem roku).

O zdánlivě obyčejného vrabčáka začali jevit zájem také vědci. Zjistili, že námětů k výzkumu je u hnědošedých drobných ptáčků více než dost.

„Dnes jsou vrabci domácí mnohem vzácnější, než byli ještě před pár desetiletími. Pamatuji si, že jako malí chlapci jsme měli mnohokrát možnost nahlédnout do vrabčích hnízd, přitom jsem si nikdy nevšiml zvláštnosti, která se dnes zkoumá. Tedy že vrabci v nich mají vajíčka různých velikostí,“ uvádí v Meteoru biolog Jaroslav Petr.

Není vejce jako vejce

Samička vrabce domácího klade čtyři až šest vajec i čtyřikrát do roka. Poslední snůšku stihne ještě ke konci srpna. Vejce v hnízdě se liší v rámci každé jednotlivé snůšky. „Je to tak, můžou se lišit až o 50 procent. To znamená, že mezi nejmenším a největším vejcem je rozdíl poloviční. Takový rozptyl už si žádá vysvětlení,“ dodává Jaroslav Petr.

Logo

Prozkoumat tuto záhadu se rozhodli norští ornitologové. Po dobu šesti let zkoumali vrabčí hnízda a velikosti jejich vajíček. Zajímalo je, jak si vedou mláďata vylíhnutá z různě velikých vajec, jak se jim pak daří v dospělosti a jací jsou pak rodiče, kolik vyvedou potomků, a jestli vůbec nějaké potomky mají.

Větší vejce výhodou

„Ukázalo se, že když pochází vrabčák z velkého vajíčka, dostává od počátku větší porci živin a roste rychleji. To mu pomáhá zejména v době, kdy je chladno, prší a je málo hmyzu, kterým jsou vrabčí mláďata v prvních týdnech krmena,“ vysvětluje Jaroslav Petr.

Ptáčata z větších vajíček mají od počátku výhodu v bídných časech. Ovšem pozor. Když panuje příznivé počasí a je dost hmyzu, paradoxně jsou na tom lépe drobnější ptáčata.   

I menší vejce výhodou

„Všeho moc škodí. Když mládě z většího vajíčka poroste díky optimálním podmínkám příliš rychle, bude mít velmi intenzivní metabolismus, při němž vznikají škodlivé volné kyslíkaté radikály. Ty jsou schopny poškodit buňky, tkáně i orgány. Ukazuje se, že když jsou životní podmínky optimální, tak ta velmi rychle rostoucí mláďata jsou na tom v dospělosti hůř, než ta drobnější,“ dodává Jaroslav Petr.

Vypadá to tedy na docela rafinovanou strategii. Vrabčí samička sází na to, že když snese vajíčka různých velikostí, ať už budou počasí a podmínky jakékoli, vždy alespoň některé z ptáčat bude dobře prospívat.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Související