Bonduelle: Od převratné metody na výrobu droždí k zeleným kuličkám v konzervě
Z neshod mezi potomky zakladatelů se zrodil francouzský podnik na konzervovanou a mraženou zeleninu, který dobyl svět. V roce 1853 v severofrancouzském městečku Marquette-lez-Lille dva přátele, Louis Antoine Bonduelle-Dalle a Louis Lesaffre-Roussel, založili společnost Lesaffre a Bonduelle. Oba pánové, kteří měli v dokladech uveden stejný rok narození, tou dobou už čerstvě překročili padesátku.
Dva přátelé nejprve založili lihovar. O deset let později koupili v nedalekém městě Marcq-en-Baroeul svůj první mlýn a díky odvážným investicím začali pracovat s kvasinkami. Chytili se myšlenky získávat droždí z moštu vzniklého fermentací obilných zrn a prodávat ho pekařům.
Na základě této převratné vídeňské metody vznikl na místě původního mlýna Marcq-en-Baroeul závod na výrobu čerstvého droždí. Dostal název l´hirondelle čili vlaštovka. Tou dobou už firmu vedli potomci obou zakladatelů.
Vzniká firma Bonduelle
Jenže ti se už nedokázali tak shodnout na společném postupu a od roku 1895 v podnikání pokračovali odděleně. Vznikly tři samostatné větve: firma Bonduelle se začala věnovat zelenině, další dvě firmy nesly v názvu jméno Lesaffre – první převzala cukrovar a lihovar, druhá se pustila do výroby droždí.
Potomci zakladatele Louise Antoina Bonduella se rozhodli podnikat ve světě zeleniny. Na začátku byla jedna stodola v Renescure na severu Francie na místě bývalého cisterciáckého opatství, které zakoupil syn starého pána Bonduella a provozoval v něm sladovnu a lihovar.
Jak zelené kuličky dobyly svět
Pierre a Benoît Bonduelle ji přestavěli na pěstírnu hrachu a nakoupili první vybavení a stroje na konzervaci. Na jaře roku 1926 oseli hráškem 16 hektarů půdy. Výsledkem bylo 90 000 konzerv. Úspěch na sebe nedal dlouho čekat a výroba brzy činila tisíc tun ročně.
V červenci 1947 už byly značkové plechovky Bonduelle na regálech francouzských supermarketů. O deset let později se majitelé rozhodli rozšířit nabídku. Samotný hrášek už prostě přestal stačit. Nový produkt – mix hrášku s mrkví – měl obrovský úspěch. A o dalších dvacet let později přibyla kukuřice.
Nové technologie a expanze
Dalším zlomovým rokem ve vývoji byl rok 1968. Tehdy totiž firma Bonduelle zavedla novou technologii konzervace zeleniny zmrazením. Tou dobou už byly v USA zmrazené potraviny dobře známé, ve Francii to ale bylo jinak.
Po pádu komunismu Bonduelle zamířil na východ. Nejprve do bývalé NDR, vzápětí byla vytvořena pobočka Bonduelle Česká Republika následovaná v dalších letech továrnami v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rusku…
Jak pokračovala firma Lesaffre? Co dál nabízí firma Bonduelle? Komu patří patent na první otvírák konzerv?
Související
-
Haribo: Želatinové bonbony, které vznikly z dětské radosti
Stačil pytel cukru, kamna, kotlík a váleček. A jedna dětská vzpomínka a chuť pustit se do práce.
-
Na začátku byl průstřel stehna. Příběhy slavných značek: Coca-Cola
Původně „posilující prostředek pro osvěžení ducha, proti bolestem hlavy a únavě a pro rekonvalescenci po chřipce“, který kazí zuby milionům lidí po celém světě.
-
Hašlerky: Destinky nikdo nechtěl. Pomohla změna receptury i jména
Tvrdý bonbon pro zmírnění chrapotu a kašle údajně vymyslel v roce 1877 hamburský lékárník. Nazval je Caruso podle zpěváka, kterému prý pomohly zachránit koncert.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.