Biskup Václav Malý: Sledujeme zlom ve vztazích se sudetskými Němci. V naší společnosti dosud stále vládly předsudky

2. červen 2023

„Generace, která ještě zažila odsun sudetských Němců, už pomalu odchází. Přicházejí mladší,“ komentuje světící biskup pražský Václav Malý omluvu sudetských Němců za podíl na vzestupu nacismu, která zazněla na sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Řezně. Jaké jsou současné česko-německé vztahy? Poslechněte si v pořadu Jak to vidí… Moderuje Zita Senková. 

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a někdejší člen Evropského parlamentu Bernd Posselt se na sjezdu v Řezně omluvil za podíl sudetských Němců na vzestupu nacismu. Označil to za odpověď na slova českého prezidenta Petra Pavla, který mu v polovině května poděkoval za zlepšení česko-německých vztahů. 

„Vidím to jako zlom ve vztazích mezi naší společností a Sudetoněmeckým krajanským sdružením. Je to velmi důležitý moment a impulz,“ komentuje biskup Václav Malý na Dvojce.

Čtěte také

Podle něj v naší společnosti dosud vládly předsudky jak ke sdružení, tak i vůči předsedovi Bernardu Posseltovi. „Je dobré, že to vyslovil, míní biskup a připomíná česko-německou smlouvu o smíření. Přesto podle něj vztahy stále ovlivňuje minulost. „I ve sdružení byly všelijaké tendence, nebylo to jednoduché. Na naší straně bylo hodně předsudků včetně mnoha politiků. Když se někdo odvážil navazovat oficiální styky, tak politicky rozhodně nezískal body,“ vysvětluje biskup Malý.

Symbolické gesto prezidenta Pavla

„Musím pochválit pana prezidenta za odvahu,“ říká v pořadu Jak to vidí... biskup Václav Malý. „Je to úžasné gesto, protože po Václavu Havlovi nástupci tuto záležitost přehlíželi a spíše podporovali nevraživost, což teď je opravdu změna,“ připomíná.

Věří, že gesto symbolicky odstartovalo lepší vztahy: „Generace, která ještě zažila odsun, už pomalu odchází. Přicházejí mladší.“ Biskup Malý nevidí restituce jako hlavní téma mezi sudetskými Němci a českou stranou. „Němci žijí v mnohem blahobytnější společnosti,“ vysvětluje. Jde spíše o morální nastavení. I my jsme měli svůj podíl na tom, co se dělo před a za druhé světové války,“ 

Spustit audio

Související