Andor Šándor: Máme štěstí, že se epidemii daří rozkládat v čase

20. březen 2020

Senátoři kritizují postup Babišovy vlády během koronavirové krize. Kritika by měla být konstruktivní a vést k tomu, abychom to dělali lépe, míní bezpečnostní analytik.

Po vyhlášení nouzového stavu měl být svolán Ústřední krizový štáb. Vláda se postavila do jeho role s tím, že pracují krizové štáby na jednotlivých ministerstvech. To není nic proti ničemu, důležitý je výsledek, myslí si bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Čtěte také

„Jestli to Andrej Babiš dělal pod pohnutkou politických zisků, je jeho věc a jeho odpovědnost. Po skončená krize se vláda bude muset zodpovídat. Ale nemyslím si, že by její kroky byly důvodem k nějakému velkému křiku.“

V čele krizového štábu má stát politik

Už teď si ale podle Šándora zaslouží kritiku jmenování Romana Prymuly do čela Ústředního krizového štábu. „Jeho práce si velice vážím. Je to odborník na svém místě. Ale v čele krizového štábu musí stát politik. Buď ministr vnitra, nebo zdravotnictví.“

Chrudimská textilka Evona zastavila běžnou výrobu. Věnuje se výhradně šití roušek

„Štáb má pravomoc povolat tolik odborníků, kolik potřebuje. Ale politická odpovědnost by měla padat na hlavu některého z těchto dvou ministrů,“ je přesvědčený bezpečnostní expert.

Spoléhejme na sebe

Koronavirus je nemoc organismu. Ale ukazuje, jak jsme na krizi jako společnost připraveni. Obcházení opatření povede jenom k tomu, že epidemie bude trvat déle. Nejsme ve válce. Je to ale vážná situace, ze které bychom se měli poučit.

Měli bychom ukázat, co je v nás lepší, vybízí Šándor. „Máme obrovské štěstí, že se epidemii daří rozkládat v čase.“ Poučením by mělo podle něj být i to, že bychom pro příště měli více než na dovezené testy a ochranné pomůcky spoléhat na vlastní zdroje.

Měli bychom se podívat, jestli naše vlastní závody nejsou schopné tyto komodity vyrobit velmi kvalitně. Jako třeba Liberec, který je špičkou v nanotechnologiích, uvádí Šándor v pořadu Jak to vidí...

Další témata rozhovoru: Jak důležité je v boji proti pandemii testování? Jaký dopad bude mít krize na mezinárodněpolitickou situaci?

autoři: Jan Burda , Andor Šándor , and
Spustit audio

Související