Analytik Smetana k válce na Ukrajině: Zásadní je schopnost obou stran nahrazovat ztráty. Rusko generuje 20-30 tisíc vojáků měsíčně

17. květen 2024

Bezpečnostní analytik Michal Smetana se zamyslí nad tím, zda Rusko mění trajektorii války na Ukrajině, i nad současnou situací pozemní ofenzivy v Charkovské oblasti. Co lze čekat od nového ruského ministra obrany? Čeká Ukrajinu další vlna mobilizace?

Americký ministr zahraničí Antony Blinken, oznámil, že americká vláda poskytne dvě miliardy dolarů na nákup zbraní pro Ukrajinu. Jde o první část americké vojenské pomoci, kterou Kongres schválil koncem dubna.

Čtěte také

„Schválení americké vojenské pomoci přišlo skutečně velmi, velmi pozdě. Dá se říci, že na poslední chvíli,“ říká analytik Smetana.

„Celý velký balík, který byl chválený, byl navržen už před půl rokem,“ dodává. „A ten půlrok udělal pro Ukrajinu obrovskou negativní věc. Materiální nedostatek v podstatě způsobil, že Rusko bylo schopné mnohem efektivněji postupovat a zároveň byla Ukrajina mnohem méně schopná uštědřit Rusku ztráty.“

Země se tak podle experta nachází ve velmi složité situaci. „Rusko sice nemá sílu na zásadní průlom, nicméně je schopno získávat další území, a to dostává Ukrajinu pod tlak.“

Kromě nedostatku zbraní a munice má Ukrajina problém s nedostatkem lidí, které je schopná poslat na frontu. „A to americký balíček nevyřeší,“ vysvětluje Smetana.

Nová taktika?

V Charkovské oblasti se začaly projevovat změny v ruské taktice. Údajně teď útočí v malých skupinách, maximálně o pěti lidech, které pronikají do ukrajinských pozic a dále se spojují s dalšími do větší úderné skupiny.

„Výhoda této taktické změny je horší detekování menších skupin,“ vysvětluje analytik. „Pomocí dronů vidíte jakékoliv větší formace, tyto skupiny zachytíte hůře. Samozřejmě to ale má i svoje nevýhody, musíte mít vojáky kvalitní, aby sami úkol zvládli. To Rusku znemožňuje provádět nějaký rychlý postup.“

Čtěte také

Na severovýchodě se podle všeho i pomocí této taktiky pokouší Rusko vytvořit nárazníkové pásmo kousek od hranic, spíše než provést velkou komplexní operaci. Michal Smetana ale zároveň upozorňuje, že ruské armádě by stačilo dostat se pouze na dostřel od Charkova.

Vytvoření nárazníkového pásma by bylo pro Ukrajinu problematické z několika důvodů. „Kdyby se to stalo, armáda nebude schopná provádět přeshraniční útoky, které jsme viděli především v posledních měsících. Zároveň by pásmo ulevilo Rusku, které by mělo větší možnost operovat v sektoru a dostat do něj dělostřelecké systémy.“

Špatní vojáci? Stačí, aby jich bylo víc

Nejen na severovýchodě, ale na všech úsecích fronty u Charkova vidíme stejný vzorec, který v tuto chvíli ruské armádě vychází.

Čtěte také

„Ukrajinci jsou zároveň schopni Rusům způsobovat velké ztráty, a to jak na lidských životech, tak na ozbrojené technice. Ale to je ten zásadní problém. Ve finále to nejdůležitější nejsou absolutní ztráty, ale jak jsou obě strany vůči sobě schopny ztráty nahrazovat,“ upozorňuje Smetana.

Podle něj momentálně Rusko generuje 20-30 tisíc nových vojáků měsíčně. „Samozřejmě se nejedná o kvalitní dobře vycvičené vojáky, dobře velené, dobře vybavené. Nicméně ta masa sama o sobě má svoji kvalitu. Rusko tím pádem na Ukrajinu stále tlačí.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.