Analytik Ludvík: Ukrajinci musí neustále Západu připomínat, proč je důležitá jeho podpora. Každý z nás totiž časem otupí

13. únor 2024

Nejvyšší vedení ukrajinské armády prochází personálními změnami. Jaké mohou být důvody těchto změn, komentuje analytik Jan Ludvík z Katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Popíše také přibližný stav ukrajinské armády, vojenskou podporu západních zemí a rozebere vzkaz Donalda Trumpa členským zemím Severoatlantické aliance.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval nového velitele pozemních sil ukrajinské armády. Je jím Oleksandr Pavljuk, který byl odvolán z funkce prvního náměstka ministra obrany v čele pozemních vojsk. Vystřídá tak Oleksandra Syrského, který se stal hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil a tím nahradil generála Valerije Zalužného.

Čtěte také

„Určité tření mezi prezidentem Zelenským a odvolaným Valerijem Zalužným už bylo vidět nějakou dobu a zdá se, že z větší části pramení spíš z toho, co se děje v domácí ukrajinské politice než z toho, co se děje na frontě jako takové,“ říká analytik Jan Ludvík.

„Bylo by dost nefér říkat, že je to Zalužného chyba. Prezident Zelenský chtěl asi dát nějaký nový impulz. Zároveň se spekuluje o tom, že se obává možné prezidentské kandidatury Zalužného, byť ten to vždycky odmítal.“

„Prezident v demokratickém režimu představuje nejvyšší stupeň civilní kontroly armády, má plné právo rozhodnout o tom, kdo bude ozbrojeným silám velet. Zároveň je to jeho politická odpovědnost, on za to případně bude nést politické důsledky,“ zdůrazňuje Ludvík.

Podpora západních zemí

Podle agentury Bloomberg ukrajinský prezident Zelenskyj zvažuje cestu po několika městech západní Evropy, možná v souvislosti s tradiční konferencí o bezpečnosti, která se uskuteční v německém Mnichově. Jan Ludvík vysvětluje, jestli to může ukazovat na potřebu Ukrajiny zvýšit, nebo alespoň udržet podporu Západu.

Čtěte také

„Určitě to je jeden z velmi důležitých úkolů pro ukrajinské politické vedení, aby neustále mobilizovalo západní podporu, aby vysvětlovalo, proč je důležité Ukrajinu podporovat. Každý z nás časem trošku otupí k tomu, co se děje, a je potřeba to připomínat.“

„Ukrajinské ztráty za dva roky konfliktu jsou vysoké,“ podotýká Ludvík a dodává, že i přesto, že nemáme k dispozici konkrétní čísla, Ukrajina velké ztráty nijak nezastírá. „Samozřejmě ruské ztráty jsou také obrovské, velmi pravděpodobně vyšší,“ dodává.

Trump k NATO

Donald Trump v nedávném projevu řekl, že pokud členské země Severoatlantické aliance nebudou dávat dostatek peněz na obranu a napadne je Rusko, Američané na pomoc nepřijdou. Naopak by údajně Putina povzbudil, aby si dělal, co chce. Je jeho hrozba pouze součástí předvolební kampaně?

„Trump je trošku neřízená střela, která se úplně vymyká tomu, jak se chovali předchozí američtí státníci. Takže těžko říct, jak to Trump myslí. Přece jen je pravděpodobnější, že je to hlavně předvolební rétorika. Nicméně by nás to určitě mělo znepokojovat, protože u Trumpa se opravdu nedá říct, že to je stoprocentně jenom předvolební rétorika.“

„Je potřeba říct, že všechny americké prezidenty dlouhodobě znepokojuje nebo nelíbí se jim, že Evropa nedává na svoji obranu tolik, kolik by bylo třeba,“ dodává Ludvík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.