Analytička Klímová: Česká ekonomika se nemůže zvednout, protože klesla spotřeba domácností

10. leden 2024

Zabržděné útraty, pokles reálných mezd. To jsou podle ekonomické analytičky Jany Klímové hlavní důvody ekonomické stagnace. Jestli se podaří dostat na předcovidovou úroveň už letos, zatím podle Klímové není jisté. Moderuje Zita Senková.

Zatím není jisté, jestli se letos české ekonomice podaří dostat na úroveň před pandemií koronaviru. Uvedla to v pořadu Jak to vidí… ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. 

Podle všech ekonomických prognóz by se celkový objem ekonomiky, tedy hrubý domácí produkt, měl dostat na úroveň, jakou měl v závěru roku 2019, než propukla pandemie, buď letos koncem roku, anebo až příští rok,” řekla na Dvojce analytička a autorka podcastu Peníze a vliv.

Podle dat Českého statistického úřadu klesla v listopadu průmyslová výroba o 1,4 procent. Mírně roste jen výroba aut. Dvojciferným tempem klesla hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu, hutnictví nebo ve slévárenství. 

Reálné mzdy klesaly nejdéle v novodobé historii

Čtěte také

Průmysl na tom není příliš dobře. Nad průměr roku 2019 se ale dostalo automobilové odvětví, které je klíčové,” uvedla Klímová. Dále zmínila finanční služby, IT a komunikační byznys. Naopak velké problémy má podle analytičky obor stavebnictví nebo těžba surovin v energetice.

Ale co hlavně táhne dolů celou ekonomiku, je obrovský pokles spotřeby domácností. Zabržděná poptávka lidí, zabržděné útraty,” komentovala dění. Podle Klímové tento faktor vede k tomu, že české ekonomice se nedaří dostat se na předcovidovou úroveň. 

Jejich důvodem je, že poslední dva roky lidem neustále klesaly reálné mzdy, protože byla vysoká inflace a mzdy sice mírně rostly, ale ne tolik, aby předehnaly inflaci, která byla ve výšinách 17 procent,” vysvětlila v rozhovoru se Zitou Senkovou. Klímová doplnila, že letos ekonomové očekávají inflaci 10procentní.

Bylo to mimochodem vůbec nejdelší období v novodobé historii Česka, kdy reálná mzda klesala, což se opravdu hodně promítlo do stagnace,” uzavřela.

Spustit audio

Související