Zrušení otroctví v USA. První z kroků k zrovnoprávnění Afroameričanů

Stát New York vydal 28. března 1799 zákaz otroctví. Byl to jeden z prvních kroků k zrovnoprávnění Afroameričanů. První loď s otroky připlula z Afriky do města Jamestown 20. srpna 1619. Na palubě vezla 20 černochů. 15 z nich koupil tehdejší guvernér George Yeardley pro svou tabákovou plantáž. Původně na ní měli sloužit 5 let a pak dostat šanci koupit si vlastní pozemek. Brzy se ukázalo, že zisky ze sklizené úrody jsou zásluhou černých otroků a tak se na lhůtu jaksi zapomnělo.

Historici spočítali, že do USA bylo dovezeno asi 10 milionů Afričanů. Princip otrokářství byl sice motorem ekonomiky Spojených států, postupně ale začal být nepřijatelný pro ty, kteří si uvědomovali hodnotu lidských práv.

Nejvýraznější takovou osobností byl Abraham Lincoln, 16. prezident USA, který se zasloužil o zrušení otroctví. Byl to jeden z cílů občanské války, které se přezdívá Sever proti Jihu. Skončila vítězstvím států Unie a 18. prosince 1865 vyšel 13. dodatek ústavy, který ve Spojených státech otroctví zrušil.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související