První vydání Máje. Báseň, po níž už v české literatuře nic nebylo jako dřív

Dnes si připomínáme událost, která měla zcela zásadní vliv na českou literaturu. Když byl poprvé vydán Máj, způsobilo to poprask. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Ondřej David.

Ovšem ne takový poprask, jak by si každý autor přál. Místo nadšeného přijetí se jeho autor Karel Hynek Mácha dočkal od české kritiky odsudku. Ve skutečnosti jenom nebyli schopni rozpoznat genialitu díla, které předběhlo svoji dobu o několik generací.

Mácha zemřel půl roku po vydání Máje

Máj naopak ihned zaujal německou obec, což Máchovi v očích českých obrozenců moc nepřidalo. Na první vydání si Mácha půjčil od svých přátel a úzkostlivě hlídal přípravu i samotný tisk. Jakoby tušil, že to je zároveň poslední vydání, kterého se dožije. Půl roku po vydání totiž zemřel patrně na choleru po hašení požáru.

Další Příběhy z kalendáře patří havárii, která která ovlivňuje životy lidí dodnes.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související