Otroctví. Objevuje se už v době kamenné. Stála na něm ekonomika starověkých říší

Otroctví a otrokářství provázejí lidstvo snad už od počátků doby kamenné. A boj proti nim zřejmě neskončí ani v blízké budoucnosti.

Na práci otroků stála ekonomika všech starověkých říší. A to včetně antických Athén, považovaných za kolébku přímé demokracie. Ano, demokracie tu byla, ale jen pro svobodné muže. Svobodné ženy, přistěhovalci a hlavně otroci obojího pohlaví žádná politická práva neměli.

Obchodem s otroky si vylepšovaly státní rozpočty Velkomoravská říše i přemyslovské knížectví. A přestože otrokářem byl i první prezident USA George Washington, po porážce jihu v americké občanské válce bylo otroctví ve Spojených státech zakázáno. I když ve státu Mississippi až roku 2013.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Stančík
Spustit audio

Související