Zpravodajství je týmový sport a já mám skvělý tým, pochvaluje si šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan

30. květen 2023

„Rozhovory moc nedávám. Mám k nim velkou pokoru, a když mě zvou, říkám si: hlavně aby to bylo pro lidi zajímavé,“ vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu a ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu. Co všechno Radiožurnál posluchačům nabízí? Proč je důležité ověřování zpráv? Co znamená slovo veřejnoprávní? Je v mediálním světě důležitá sebedisciplína? Má Ondřej Suchan dobrý pocit z prezidentských voleb? Cítí se přeinformovaný? Má čas poslouchat hudbu? A kde začínal?

Radiožurnál je nejposlouchanější stanicí u nás. To je velká odpovědnost a právě ta se Ondřeji Suchanovi na jeho profesi líbí. „Máme jinak nalajnované hřiště než komerční média. Víme, že máme velkou důvěru posluchačů, a neměli bychom udělat chybu. Pohybujeme se však v době, kdy jsou tady události, které nezažili naši předchůdci – jako například světová pandemie nebo válka na Ukrajině. V těchto chvílích vidím, jak ten tým funguje,“ popisuje.

„Zpravodajství je týmový sport a všichni chtějí vysílat a pomáhat do té míry, že je někdy musím brzdit. Myslím, že je to ve většině zpravodajských redakcí, ale tady extrémně. Z pohledu kodexu je za celé vysílání odpovědný šéfredaktor. Mám ale skvělý tým a je skvělé se na něj spoléhat,“ uzavírá šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.