Zpravodajka Šafaříková: Prezidentská návštěva je pro Ukrajinu vzpruha. Může to být i vzkaz voličům Zuzany Čaputové

28. duben 2023

Jaké ohlasy vyvolává návštěva českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v Kyjevě? „Není tak časté, aby přijeli dva prezidenti společně,“ komentuje zpravodajka Respektu, Hospodářských novin a portálu Aktuálně.cz při Evropské unii Kateřina Šafaříková. „Může to být i vzkaz slovenským voličům,“ míní. Moderuje Zita Senková. 

Do Kyjeva dorazil český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijeli v den, kdy Rusové po bezmála dvou měsících znovu zaútočili na Kyjev.

„Je to bezpochyby významná záležitost. Ale ne svojí unikátností, protože hlavy států a vlád jezdí do Kyjeva relativně často, ale tím, že se jedná o společnou návštěvu,“ komentuje z Bruselu aktuální dění novinářka Kateřina Šafaříková.  

Může cesta Zuzany Čaputové být zároveň i pomyslným vzkazem voličům, že bude znovu kandidovat? „Oficiálně to neoznámila,“ připomíná zpravodajka a zároveň připouští, že slovenská prezidentka ukazuje voličům, kdo bude její spojenec. „Prozápadně a liberálně orientovaný Proevropan,“ vysvětluje. 

Významný vzkaz světu i Slovensku

Zahraniční cesta obou prezidentů je ale významná především pro Ukrajince samotné. „Jde o velkou vzpruhu pro Ukrajince, pro ukrajinskou vládu, ukrajinské obyvatele, ukrajinské bojovníky na frontě. To je jasné. Myslím, že jsou skutečně rádi,“ podotýká k prezidentské návštěvě v Kyjevě a připomíná, že častěji na Ukrajinu přijíždějí prezidenti nebo premiéři samostatně.

„Myslím, že nás může těšit, že tento trend zahájil loni český premiér Petr Fiala spolu se svým polským a slovinským protějškem,“ připomíná Šafaříková první společnou premiérskou návštěvu Kyjeva. 

Ruské bomby a dva prezidenti

Cestu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Petr Pavel a Zuzana Čaputová zvolili stejný způsob dopravy jako další evropští i světoví státníci, kteří navštívili Ukrajinu v posledních měsících. Vládními speciály se dopravili na polské letiště, odkud je pak policejní kolona dovezla na vlak do Kyjeva. 

Zuzana Čaputová už byla v Kyjevě loni v květnu a promluvila v ukrajinském parlamentu. Nyní oba státníky čeká schůzka s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Petr Pavel plán navštívit Kyjev oznámil krátce po svém zvolení. Dokonce řekl, že to chce zvládnout během prvních sta dní ve funkci. Ukrajinský prezident a celá vláda jsou bezpochyby rádi, že v den, kdy Kyjev čelil velkému bombardování ze strany Rusů, tak tam má dva významné západoevropské představitele,“ uzavírá téma Šafaříková. 

autoři: Zita Senková , Zuzana Šafaříková , juk
Spustit audio

Související