Politický geograf Romancov: Jestli je čas přizvat Ukrajinu do NATO, ukáže summit ve Vilniusu. Počkáme si i na reakci Ruska

21. duben 2023

Ukrajinci dostali rakety protivzdušné obrany Patriot americké výroby, jaký postup se dá nyní očekávat? Podle politického geografa Michaela Romancova Ukrajinci čekají na lepší počasí. „Rusko už své útočné pokusy vyčerpalo,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí… Další posun může přinést červencový summit NATO ve Vilniusu, kde se bude jednat mimo jiné i o vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Moderuje Zita Senková. 

Vítěznou fotografií novinářské soutěže World Press Photo za rok 2022 se stal snímek z bombardované porodnice v Mariupolu od fotoreportéra agentury AP.

Čtěte také

Válka na Ukrajině trvá, kam se ale konflikt v současnosti vyvíjí? „Jsme v období očekávání. Čím dál častěji se mluví o ukrajinské ofenzivě, která by měla nastat, jakmile k tomu budou vhodné klimatické podmínky na Ukrajině,“ vysvětluje na Dvojce politický geograf Michael Romancov. 

Zdá se, že Rusko své ofenzivní pokusy už v podstatě vyčerpalo. Až doteď tlak nějakým způsobem generovali Rusové. Zdá se ale, že ti jsou se silami u konce. A teď by měla přijít řada na Ukrajince, naznačuje pedagog Institutu politologických studií Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha s tím, že je otázkou, jestli budou úspěšní nebo ne.

Jestli Ukrajina vstoupí do NATO, ukáže summit

Nastal čas přizvat Ukrajinu do Severoatlantické aliance? Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který je mimochodem poprvé od ruské invaze v Kyjevě, to bude téma příštího summitu Aliance ve Vilniusu, který se v Litvě koná letos v červenci. 

Nepochybně se uvnitř aliance o možném připojení Ukrajiny vedou diskuse. Jak na úrovni zástupců jednotlivých států v Bruselu, tak na úrovni nejvyšší politické reprezentace členských zemí, říká Romancov. Blíží se summit a na summitu se o tom bude jednat, potvrzuje politický geograf.

Kreml si vstup Ukrajiny do NATO nepřeje

Ukrajinští představitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenskym zdůrazňují, že země chce do NATO a Evropské unie, poukazují i na to, že je to v zájmu členských zemí. Nicméně pro organizace typu EU nebo Severoatlantická aliance je to velmi komplikovaná záležitost, komentuje zájem Ukrajiny Romancov. Kdybychom to uspěchali, tak to nakonec jak Ukrajině, tak těm organizacím a jejím členům, přinese víc problémů než užitku, vysvětluje souvislosti.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je dokonce jedním z cílů ruské invaze na Ukrajinu zabránit vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Počkáme si, jak se bude vyvíjet situace od aliance směrem k Ukrajině a na další možnou reakci Moskvy, uzavírá téma Romancov.

Spustit audio

Související