Zjistil jsem, že jídla připravovaná na ohni jsou něco úplně jiného, popisuje kuchař Marek Pavala

12. srpen 2024

S vařením začal z kuriózního důvodu. „Utekl jsem do televizní soutěže, abych si vyčistil hlavu. Nedokázal jsem se totiž tehdy rozhodnout pro jednu ze dvou přítelkyň,“ usmívá se. Jak se dostal ke své kuchařské práci, když studoval fotografii? Chce se ještě někdy k focení vrátit? Čím vším si v kuchyni prošel? Jakou nabídku by určitě neodmítl? Proč je lepší péct kuře na ohni? A co si od něj nechal uvařit Arnold Schwarzeneger?

„Televizní soutěž ve vaření mi tehdy pomohla rozhodnout se pro jednu z partnerek. Ale po návratu mě ta dotyčná už nechtěla,“ vypráví Marek Pavala. „Přesto jsme dnes spolu, ale trvalo to dlouhých 12 let. Takže to má dobrý konec.“

Marek Pavala

Dlouho v klasickém restauračním provozu nevydržel. „Narazil jsem. Restauratéři se na každého, kdo přišel z televizní show, dívají skrz prsty.“

Vyzkoušel pak v gastronomii všechno možné a jednoho dne se rozhodl vařit na ohni. „Nápad vznikl z nouze, kdy jsem pozval kamarády do přírody. Několik fotek vidělo pár cizích lidí a ti mi začali psát,“ popisuje Marek Pavala.

Nejžádanější je steak v uhlí

„Zjistil jsem, že jídla připravovaná na ohni jsou něco úplně jiného. Tady to lidé neznali a žádné školy vaření na ohni tady nikdo nedělal.“ Založil je a dal jim název Fuego, což ve španělštině znamená oheň.

Nejžádanější je mezi jeho klientkami a klienty steak v uhlí. „Ten je v každém kurzu a všichni to chtějí vidět. Je to celkem zajímavý pohled, když držíte v ruce kus drahého hovězího masa a dáte ho přímo do rozžhaveného uhlí. Když někomu upadne do ohně buřt, tak si řekne, že si na klacek napíchne další, ale my do něj takhle hážeme celé kusy masa, dokud nechytne naprosto jediněčnou chuť. Jen musíte vědět, jak na to,“ uzavírá kuchař Marek Pavala.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související