Pokud chcete vařit první ligu, musíte se práci oddat. Všechno musí jít stranou, radí šéfkuchař Petr Kunc

23. květen 2023

„Díky Anglii jsem tam, kde dnes jsem. Říkám všem mladým: Pokud chcete, aby z vás někdy něco bylo, tak musíte vycestovat, abyste viděli, jak funguje svět,“ nabádá vítěz televizní soutěže Pohlreichův souboj. Co všechno se v Anglii naučil? Jak tam došlo k jeho setkání s manželkou? Dokázal skloubit práci a rodinu? Hostil Eltona Johna? Jaký byl po letech jeho návrat do vlasti? Má rád výzvy? Měl vztah ke kuchyni už v dětství?

„Pro mě byla Anglie neskutečná. Kdybych to měl udělat znovu, udělal bych to.“ Rodiče jeho zápal zprvu příliš nechápali. „Nekompromisně jsem to rval. Koupil jsem si jednosměrnou letenku a dával tomu měsíc-dva. Bylo z toho osm let.“

Petr Kunc

Práci tam měl tehdy už domluvenou předem. Přesto na něj čekala spousta nástrah. Třeba v podobě jazyka. „Myslíte si, že ze školy umíte, ale přijedete tam a zjistíte, že neumíte vůbec nic. Znal jsem jen kuchařskou angličtinu, ale nesmírně mě to nakoplo. Nechtěl jsem se vrátit domů,“ vzpomíná šéfkuchař a vítěz televizní soutěže Pohlreichův souboj restaurací.

„Ostrý to bylo hned od prvního dne. Děláte 18 hodin pět dní v týdnu. Pokud chcete dělat první ligu, musíte se práci oddat. Všechno musí jít stranou a vy se musíte na práci koncentrovat. Je to o tréninku a začátky jsou těžké. Musí si na to zvyknout nohy i hlava.“

Disciplinovanost je podle Petra Kunce důležitá. „Rodiče jsou přirozeně disciplinovaní a já v tom vyrostl. Myslím, že ctižádost, vytrvalost a disciplína jsou strašně důležité v jakémkoli oboru, pokud ho chcete dělat vrcholově,“ uzavírá šéfkuchař v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související