Pokud chcete vařit první ligu, musíte se práci oddat. Všechno musí jít stranou, radí šéfkuchař Petr Kunc
„Díky Anglii jsem tam, kde dnes jsem. Říkám všem mladým: Pokud chcete, aby z vás někdy něco bylo, tak musíte vycestovat, abyste viděli, jak funguje svět,“ nabádá vítěz televizní soutěže Pohlreichův souboj. Co všechno se v Anglii naučil? Jak tam došlo k jeho setkání s manželkou? Dokázal skloubit práci a rodinu? Hostil Eltona Johna? Jaký byl po letech jeho návrat do vlasti? Má rád výzvy? Měl vztah ke kuchyni už v dětství?
„Pro mě byla Anglie neskutečná. Kdybych to měl udělat znovu, udělal bych to.“ Rodiče jeho zápal zprvu příliš nechápali. „Nekompromisně jsem to rval. Koupil jsem si jednosměrnou letenku a dával tomu měsíc-dva. Bylo z toho osm let.“
Práci tam měl tehdy už domluvenou předem. Přesto na něj čekala spousta nástrah. Třeba v podobě jazyka. „Myslíte si, že ze školy umíte, ale přijedete tam a zjistíte, že neumíte vůbec nic. Znal jsem jen kuchařskou angličtinu, ale nesmírně mě to nakoplo. Nechtěl jsem se vrátit domů,“ vzpomíná šéfkuchař a vítěz televizní soutěže Pohlreichův souboj restaurací.
„Ostrý to bylo hned od prvního dne. Děláte 18 hodin pět dní v týdnu. Pokud chcete dělat první ligu, musíte se práci oddat. Všechno musí jít stranou a vy se musíte na práci koncentrovat. Je to o tréninku a začátky jsou těžké. Musí si na to zvyknout nohy i hlava.“
Disciplinovanost je podle Petra Kunce důležitá. „Rodiče jsou přirozeně disciplinovaní a já v tom vyrostl. Myslím, že ctižádost, vytrvalost a disciplína jsou strašně důležité v jakémkoli oboru, pokud ho chcete dělat vrcholově,“ uzavírá šéfkuchař v Blízkých setkáních.
Související
-
Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní Zdeněk Pohlreich
„Já už jsem takový emeritní kuchař. Nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ říká.
-
Kuchyni si vozí za autem. „Vaření na ohni není náročnější,“ soudí kuchař Michal Hugo Hromas
Oheň a dým jsou pro něj podstatné. Proto o nich napsal knihu. „Oheň je nástroj, se kterým pracuju často. A lidi jsou ohněm fascinovaní,“ uvádí.
-
Víte, jak připravit správná míchaná vejce? Jak na to radí kuchař Filip Sajler
Zdá se vám, že udělat míchaná vajíčka je něco rychlého a jednoduchého? „Naopak, je to velká věda,“ ujišťuje kuchař, známý z televizního pořadu Kluci v akci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.