Kuchyni si vozí za autem a plánuje i pec. „Vaření na ohni není náročnější,“ soudí kuchař Michal Hugo Hromas

8. březen 2022

Oheň a dým jsou pro něj podstatné. Proto o nich napsal knihu. „Oheň je nástroj, se kterým pracuju často. A lidi jsou ohněm fascinovaní,“ uvádí. A ta fascinace se bezesporu týká i jeho samotného. Jak se dostal k vaření? Má všechno, co si jako dítě přál? Vede život nomáda? Uměl by přežít v přírodě? I na tyto otázky uslyšíte odpovědi v audiu.

„Vyrůstali jsme v době, kdy se na vandrech vařilo na ohni. Ohníčky jsme všichni milovali. Přijde mi, že se to časem odklonilo, ale teď se to pomalu vrací zpátky,“ uvažuje nahlas Michal Hugo Hromas.

„Oheň bych posunul na úroveň sporáku nebo kamen. Je to čistší vaření a je to rustikální a divošské,“ myslí si kuchař, který teď staví pec, kterou si chce vozit s sebou. „Letos do toho chci jít a byl bych rád, kdyby se mi to povedlo. Jinak si kuchyň vozím na kouli za autem,“ popisuje nadšeně.

Je vaření na ohni časově náročnější?

„U ohně je jediný problém, že ho nikdy nemáte tak úplně pod kontrolou. Nemůžete si tam nastavit termostat. Někdy to kouří a zlobí a člověk se tomu musí věnovat,“ říká. „Vaření na ohni není náročnější. Ale ta práce je v čase rozprostřená.“

„Takže když někdo remcá, že udělat chleba trvá přes dva dny, tak říkám, že je to pravda, ale já se toho chleba dotýkám třeba 20 minut a pak jen čekám. Můžu si pustit seriál nebo číst knížku,“ uzavírá Michal Hugo Hromas.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související