Kuchyni si vozí za autem a plánuje i pec. „Vaření na ohni není náročnější,“ soudí kuchař Michal Hugo Hromas
Oheň a dým jsou pro něj podstatné. Proto o nich napsal knihu. „Oheň je nástroj, se kterým pracuju často. A lidi jsou ohněm fascinovaní,“ uvádí. A ta fascinace se bezesporu týká i jeho samotného. Jak se dostal k vaření? Má všechno, co si jako dítě přál? Vede život nomáda? Uměl by přežít v přírodě? I na tyto otázky uslyšíte odpovědi v audiu.
„Vyrůstali jsme v době, kdy se na vandrech vařilo na ohni. Ohníčky jsme všichni milovali. Přijde mi, že se to časem odklonilo, ale teď se to pomalu vrací zpátky,“ uvažuje nahlas Michal Hugo Hromas.
„Oheň bych posunul na úroveň sporáku nebo kamen. Je to čistší vaření a je to rustikální a divošské,“ myslí si kuchař, který teď staví pec, kterou si chce vozit s sebou. „Letos do toho chci jít a byl bych rád, kdyby se mi to povedlo. Jinak si kuchyň vozím na kouli za autem,“ popisuje nadšeně.
Je vaření na ohni časově náročnější?
„U ohně je jediný problém, že ho nikdy nemáte tak úplně pod kontrolou. Nemůžete si tam nastavit termostat. Někdy to kouří a zlobí a člověk se tomu musí věnovat,“ říká. „Vaření na ohni není náročnější. Ale ta práce je v čase rozprostřená.“
„Takže když někdo remcá, že udělat chleba trvá přes dva dny, tak říkám, že je to pravda, ale já se toho chleba dotýkám třeba 20 minut a pak jen čekám. Můžu si pustit seriál nebo číst knížku,“ uzavírá Michal Hugo Hromas.
Související
-
Na svého dvouletého syna jsem pyšný. Jednou z něj bude kuchař, tvrdí šéfkuchař Ondřej Slanina
Má dva syny a mladší Honzík s ním vaří už teď. „Mám z toho obrovskou radost,“ přiznává host Terezy Kostkové v Blízkých setkáních.
-
Šéfkuchař Sapík: Smažený sýr, hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady
„Každá surovina má svou chuť. Když chci rybu, tak budu jíst rybu a nebudu to ničím přetloukat,“ přibližuje v Blízkých setkáních svoje názory na vaření vyhlášený kuchař.
-
Knedlík ke svíčkové uvařte do hezké velké koule, doporučuje prezident Asociace kuchařů a cukrářů
Dobrá restaurace se prý pozná podle toho, jakou dělá svíčkovou omáčku. Aleš Cibulka se na to zeptal prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.