Šéfkuchař Jaroslav Sapík: Smažený sýr, hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady
„Každá surovina má svou chuť. Když chci rybu, tak budu jíst rybu a nebudu to ničím přetloukat,“ přibližuje v Blízkých setkáních svoje názory na vaření vyhlášený kuchař.
„Mám rád obyčejná jídla dobře udělaná. Mám radost, když ke mně přijdou hosti a řeknou: Ano, to je dobrá česká kuchyně,“ svěřuje se Jaroslav Sapík moderátorce Tereze Kostkové. Prý je zoufalý, když hosté řeknou, že chtějí smažený sýr.
Když chcete smažený sýr
„Tak kupuju ten nejlepší a dělám ho jen s trhaným salátem. Smažený sýr, smažené hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady! Kdyby to bylo čerstvý, tak možná dobrý. Ale jdu po Praze a cítím přepálený olej. Na to jsem alergický,“ popisuje.
K různým dochucovadlům je skeptický a preference má jasné: „Co nejvíc natura, přírodní zelenina a bylinky.“ O přílohách tvrdí, že jsou „stříbro talíře“ a podceňují se. „Knedlíky neodbouráme, ale nemusí se jíst pořád,“ ujišťuje šéfkuchař.
Umíte vařit brambory?
Podle jeho názoru lidi neumí ani pořádně vařit brambory. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ radí Sapík. A co podle něj patří do dobré bramborové kaše?
„Musí to být brambory určené na kaši, a ne do salátu. A domácí máslo a šlehačka.“ Klíč k dobrému jídlu je podle něj v jednoduchosti a prostotě. „Miluju českou kořenovou zeleninu: celer, petržel…. V troubě ji narychlo upeču, osolím, malinko ocukruju, ocitronuju. Není třeba v tom hledat vědu.“
Kterou zemi v jídle preferuje? Co se mu líbí na španělském závodním stravování? Má v kuchyni mikrovlnku? Vaří u nich celá rodina? A co jeho manželka?
Související
-
Na vidličce Romana Pauluse
Vše o surovinách a potravinách, ze kterých s chutí vaříme. Všechny vůně kuchyně servíruje šéfkuchař Roman Paulus.
-
Šéfkuchař Radek Šubrt: Kuchařkám ve školních jídelnách by se mělo poděkovat
Na školní jídelnu vzpomínáme všichni. Jedni v dobrém, druzí v horším. Fungují u nás už přes 50 let a staly se fenoménem. Šubrt si myslí, že by se mělo kuchařkám poděkovat.
-
Hana Michopulu: Jídlo pochopíte, až když ho připravíte
Pro někoho je jídlo podstatou života, pro jiného pohonná hmota. Jak ho ve svém životě vnímá Hanka? Co ji na jídle zajímá? A vystačí jí jako téma na celou kariéru?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka