Šéfkuchař Radek Šubrt: Kuchařkám ve školních jídelnách by se mělo poděkovat
Na školní jídelnu vzpomínáme všichni. Jedni v dobrém, druzí zase v horším. Fungují u nás už přes 50 let a staly se zkrátka fenoménem. U nás se do fronty postaví asi 1 600 000 dětí. Šéfkuchař Radek Šubrt si myslí, že by se mělo kuchařkám především poděkovat.
„Strašně dlouho jsem neslyšel, že by kuchařkám někdo poděkoval za to, jak těžkou práci dělají. Představte si jen, jak velké množství polévky musí uvařit a pak někam odnést v nádobách, které mají až 20 kilo. Takže v první řadě jim chci poděkovat. Ve školách by se měla postavit ekonomicky nenáročná kuchyň, která umí vyprodukovat spoustu jídel a aby to ženský měly jednoduchý. Aby slévaly polévku do nádoby na kolečkách, aby se věci spíš převážely,“ myslí si šéfkuchař.
Podle Šubrta je taky důležité, aby děti a kuchařky měly dobré vztahy. Když dospělí zahartusí, malí prvňáci se leknou a utečou. Důležité je i to, aby se děti seznámily se surovinami. Ať si na ně klidně i sáhnou. „Když seznámíte dítě s cuketou, s brokolicí a s květákem, tak se na to těší. Hledá v polívce ty chutě. Stejné je to s omáčkami a celým stravováním.“
Stáhněte si publikaci Děti v kuchyni vítány i mnohé další.
Související
-
Když u vaření nemáte pokoru, vzniká kostka ve skluzu, kančí na daňčím a další totální nesmysly
Francouzi říkají, že upéct maso se naučí každý, ale pro omáčky se musíte narodit. To je i jedno z hesel Romana Vaňka, který na Dvojce připravuje výlet do dějin gastronomie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka