Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní kuchař Zdeněk Pohlreich
„Já už jsem takový emeritní kuchař. Poslední dva roky už nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ přiznává v Blízkých setkáních. Chtěl by být opět mladý? Udělal by teď některé věci jinak? Má další podnikatelské nápady? Kde se podle jeho názoru jí nejlépe? Dá se poznat dobrý kuchař a podle čeho? Má rád jídlo na teplém talíři?
Kuchařský život je prý náročný. „Viděl jsem diskuse o tom, kdo by měl jít dřív do penze. Známým pojmem jsou baleťáci, ale kuchaři by měli také.“
„Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Pokud je to tvoje autorské jídlo, tak tam je poznat spousta věcí. Já bych si dokonce na jídle troufl poznat mužský a ženský element. Myslím, že osobnost člověka v jídle je,“ přemítá nahlas.
Asi proto Zdeňka Pohlreicha baví hledat nové talenty. „Dnes se bavíme o úplně jiném gastronomickém světě, než to bylo dřív. Když jsme začínali, tak se všichni pohoršovali, že se v televizi pořád vaří. Já ale tvrdím, že by tam toho klidně mohlo být víc, protože jsme to, co jíme. Jídlo je jedna z elementárních životních kvalit a nebýt těch posledních dvou let, tak bychom určitě viděli zajímavé věci,“ uzavírá známý kuchař.
Související
-
Víte, jak připravit správná míchaná vejce? Jak na to radí kuchař Filip Sajler
Zdá se vám, že udělat míchaná vajíčka je něco rychlého a jednoduchého? „Naopak, je to velká věda,“ ujišťuje kuchař, známý z televizního pořadu Kluci v akci.
-
K řízku přidejte do trouby i krajíc chleba, prozrazuje fígl porotce soutěže MasterChef Jan Punčochář
Lásku k řízku získal od maminky. „Když je dobrý a křehký, je to nejlepší nedělní potěšení.“ Blízká setkání s šéfkuchařem Janem Punčochářem moderuje Tereza Kostková.
-
Na svého dvouletého syna jsem pyšný. Jednou z něj bude kuchař, tvrdí šéfkuchař Ondřej Slanina
Má dva syny a mladší Honzík s ním vaří už teď. „Mám z toho obrovskou radost,“ přiznává host Terezy Kostkové v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?