„K řízku přidejte do trouby i krajíc chleba,“ prozrazuje fígl porotce soutěže MasterChef Jan Punčochář
Lásku k řízku získal od maminky. „Když je dobrý a křehký, je to nejlepší nedělní potěšení.“ Jak vyvažuje čas mezi natáčením televizních projektů a vařením? „Musím být přísný,“ naznačuje svou roli porotce v kuchařské soutěži MasterChef Česko. Jak chutnal syrový vepřový mozek, který připravila jedna ze soutěžících? Poslechněte si záznam pořadu Blízká setkání s šéfkuchařem Janem Punčochářem. Moderuje Tereza Kostková.
„Řízek je nejlepší věc, kterou mi můžete dát k nedělnímu obědu,“ směje se kuchař Jan Punčochář v rozhovoru s Terezou Kostkovou na Dvojce.
Lásku k české klasice získal od maminky. A je znát, že vaří vždy a všude. Hned přidal fígl, jak připravit křehké kuřecí řízky.
Jaký je ten nedělní řízek podle kuchaře a porotce soutěže MasterChef Česko Jana Punčocháře? Prvním tipem je sáhnout po kuřecím masu ze stehna.
Řízek i topinka
„Připravuje se déle, proto je dobré ho dát dopéct do trouby,“ radí kuchař v Blízkých setkáních. Podmínkou je ale dobře propečený strouhankový obal. „Do pekáče položíte silnější plátky chleba, na to pokladete usmažené řízky, přikryjete a dáte na dvacet minut péct,“ říká Punčochář.
Krajíc chleba nasaje tuk a kromě řízků vznikne i chutná topinka. „Když si ten chléb opečete a přidáte k tomu trochu česneku...,“ naznačuje gastronomický zážitek.
Související
-
Udělat dobrý steak. S tím mají lidé největší problém, říká finalista soutěže MasterChef Jiří Hilgart
„Můj život soutěž velmi ovlivnila. Rozhodl jsem se opustit orchestr a naplno se věnovat vaření,“ tvrdí Jiří Hilgart.
-
„Kromě vaření neumím nic. Dlažbu pokládá žena,“ přiznává šéfkuchař Punčochář
„Jídlo je můj život,“ prohlašuje známý kuchař v Blízkých setkáních na Dvojce. Zkušenosti sbíral u ploten doma i ve světě. Dnes má vlastní restauraci a vaří tam s láskou.
-
Kuchyni si vozí za autem. „Vaření na ohni není náročnější,“ soudí kuchař Michal Hugo Hromas
Oheň a dým jsou pro něj podstatné. Proto o nich napsal knihu. „Oheň je nástroj, se kterým pracuju často. A lidi jsou ohněm fascinovaní,“ uvádí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.