Udělat dobrý steak. S tím mají lidé největší problém, říká finalista soutěže MasterChef Česko Jiří Hilgart

2. září 2022

Byl soutěžícím jedné z minulých řad kuchařské soutěže MasterChef Česko. „Můj život soutěž velmi ovlivnila. Rozhodl jsem se opustit orchestr a naplno se věnovat vaření,“ tvrdí Jiří Hilgart. Jaké má plány jako šéfredaktor časopisu o jídle? Které maso doporučuje na steak? Kdy se přestal bát smrti? Poslechněte si celý rozhovor Terezy Kostkové.

Jako kontrabasista hrál v Českém národním symfonickém orchestru. „V té době jsem už začínal i profesionálně vařit. Měl jsem to štěstí, že mě k sobě do učení vzal kuchař Honza Punčochář,“ říká Jiří Hilgart. „Po roce, kdy jsem zároveň hrál i vařil, jsem se rozhodl, že basu vyměním za vařečku.“

Častým přáním byl steak

Věnoval se tzv. privátnímu vaření pro klienty. „Je to takové malé představení. Trochu i zábava. Lidé se musí cítit dobře. Nezažil jsem žádné bizarní přání. Spíše si lidé často přáli steaky. Udělat dobrý steak je věc, se kterou lidé mívají největší problém.“

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.