Udělat dobrý steak. S tím mají lidé největší problém, říká finalista soutěže MasterChef Česko Jiří Hilgart
Byl soutěžícím jedné z minulých řad kuchařské soutěže MasterChef Česko. „Můj život soutěž velmi ovlivnila. Rozhodl jsem se opustit orchestr a naplno se věnovat vaření,“ tvrdí Jiří Hilgart. Jaké má plány jako šéfredaktor časopisu o jídle? Které maso doporučuje na steak? Kdy se přestal bát smrti? Poslechněte si celý rozhovor Terezy Kostkové.
Jako kontrabasista hrál v Českém národním symfonickém orchestru. „V té době jsem už začínal i profesionálně vařit. Měl jsem to štěstí, že mě k sobě do učení vzal kuchař Honza Punčochář,“ říká Jiří Hilgart. „Po roce, kdy jsem zároveň hrál i vařil, jsem se rozhodl, že basu vyměním za vařečku.“
Častým přáním byl steak
Věnoval se tzv. privátnímu vaření pro klienty. „Je to takové malé představení. Trochu i zábava. Lidé se musí cítit dobře. Nezažil jsem žádné bizarní přání. Spíše si lidé často přáli steaky. Udělat dobrý steak je věc, se kterou lidé mívají největší problém.“
Související
-
„Kromě vaření neumím nic. Dlažbu pokládá žena,“ přiznává šéfkuchař Punčochář
„Jídlo je můj život,“ prohlašuje známý kuchař v Blízkých setkáních na Dvojce. Zkušenosti sbíral u ploten doma i ve světě. Dnes má vlastní restauraci a vaří tam s láskou.
-
Hovězí steaky: V čem se liší jejich příprava?
Kdo by nemiloval hovězí steaky? Jenže je jich tolik, že se málokdo vyzná v tom, co je a není dobré. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Jak realizovat vlastní sen a uvařit nejlepší marmeládu v zemi. Mistrovský kurz Renaty Zezulkové
Sny se mají plnit bez ohledu na to, kolik je vám let. To dnes říká a radí úplně všem Renata Zezulková. Dáma, která nechala úředničiny a vrhla se na vaření marmelád.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.