Jak realizovat vlastní sen a uvařit nejlepší marmeládu v zemi. Mistrovský kurz Renaty Zezulkové

24. březen 2022

Sny se mají plnit bez ohledu na to, kolik je vám let, říká dnes Renata Zezulková. Dáma, která nechala úředničiny a vrhla se na profesionální výrobu marmelád a džemů. Brzy získala prestižní ocenění v Británii a cena MarmelLady na trhu výrazně poskočila. Ale stejně jako s chutěmi i v byznysu experimentuje. Místo vlastní velkovýrobny šla ekonomicky výhodnější cestou. Pronajímá si provozovnu, kde vaří, když je v ní volno. Jaké jsou její další obchodní i kuchařské tipy a recepty?

„Dlouhá léta jsem pracovala jako úřednice v Otrokovicích a doslova mezi šanony zrál nápad dělat něco svého. Vždycky jsem po tom toužila. Mít svoji cukrárnu nebo květinářství. Jsem tvořivý člověk, ráda něco vyrábím a cítila jsem, že by mě to naplňovalo.“

„Tato myšlenka zrála do doby, než děti vyrostly. Pak jsem si řekla, že je čas, abych si svůj sen splnila,“ líčí v úvodu Mistrovského kurzu Renata Zezulková. „Marmeládová lady“ vám v něm vysvětlí, jak velkou roli v dotažení věcí do konce hrála podpora manžela.

Neotřelý přístup i nápady

Čekalo by se, že paní Zezulková bude mít velkovýrobnu s velkými vstupními investicemi. Ale zvolila ekonomicky výhodnější model: pronajímá se velkou provozovnu, kam se vejdou potřebné stroje, a vaří v ní v časech, kdy není využívána druhým nájemcem.

A jak vybírá chutě? Sází na sezónní ovoce a citrusy. A nebojí se experimentovat. „První moje oceněná marmeláda vznikla tak, že když se mi jedna při vaření trošičku přichytila, přidala jsem do ní koňak, který jsem už měla dlouho otevřený, abych ji vylepšila. A ta chuť se propojila.“

Marmeládu pak do soutěže poslala prý spíš ze zvědavosti. „Čekala jsem spíše rady, jak recepty vylepšit, a ne vítezství,“ dodává skromně. Víc už si ale poslechněte v Mistrovském kurzu královny marmelád Renaty Zezulkové.

Spustit audio

Související