„Co je v té mojí marmeládě? Termiti.“ Marmeládová královna u Terezy Kostkové
Blanka Milfaitová procestovala kus světa a všude vařila marmeládu. Její vyhlášenou „nejlepší marmeládu na světě“ ochutnala i britská královna.
Její světově vyhlášené marmelády seženete jen pod horou Marmolada v Dolomitech. „Nedávno jsem přímo na vrcholu Marmolady uspořádala degustaci v minus 17 stupních,“ chlubí se Blanka Milfaitová v pořadu Blízká setkání.
Marmeládu vařila třeba na Sicílii, z opuncií a místního vína marsala, nebo na Tobagu, z papáji, nejpálivější papričky a termitů. Mají prý zvláštní limetkovou příchuť. „Tobago jsem navštívila při své druhé velké cestě. Během ní se mi narodila druhá dcera. Projeli jsme tehdy 17 ostrovů světa.“
Z čeho vyrobila svoji první marmeládu? Jak odhaduje budoucí chuť? Co vše najdete v jejích knížkách? Jak se jí v Itálii žije? Více uslyšíte ze záznamu.
Související
-
Blanka Milfaitová vařila marmeládu ve 40 zemích světa. Na obří marmeládu padlo 20 litrů šampaňského
Vaří nejlepší marmelády na světě. Dostaly se do britského královského obchodu i na stůl prezidenta ČR. S karavanem projela 40 zemí světa a všude vařila z místních surovin.
-
Pekl pro anglickou královnu. „Vdolky drobí pejskům. Má ráda čokoládu,“ říká Josef Maršálek
Cukrář Josef Maršálek se z moravské vísky dostal až do londýnského obchodního domu Harrods nebo Buckinghamského paláce. Bonbóny připravil i Tereze Kostkové.
-
„Když pochopíte techniku, nepotřebujete recepty,“ uklidňuje Roman Vaněk
Pro Dvojku teď připravuje pravidelnou rubriku Na vidličce Romana Vaňka. Tentokrát byl ale hostem pořadu Blízká setkání. Moderátorka Tereza Kostková volala i jeho ženě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.