„Co je v té mojí marmeládě? Termiti.“ Marmeládová královna u Terezy Kostkové

1. březen 2019

Blanka Milfaitová procestovala kus světa a všude vařila marmeládu. Její vyhlášenou „nejlepší marmeládu na světě“ ochutnala i britská královna.

Její světově vyhlášené marmelády seženete jen pod horou Marmolada v Dolomitech. „Nedávno jsem přímo na vrcholu Marmolady uspořádala degustaci v minus 17 stupních,“ chlubí se Blanka Milfaitová v pořadu Blízká setkání.

Marmeládu vařila třeba na Sicílii, z opuncií a místního vína marsala, nebo na Tobagu, z papáji, nejpálivější papričky a termitů. Mají prý zvláštní limetkovou příchuť. „Tobago jsem navštívila při své druhé velké cestě. Během ní se mi narodila druhá dcera. Projeli jsme tehdy 17 ostrovů světa.“

Z čeho vyrobila svoji první marmeládu? Jak odhaduje budoucí chuť? Co vše najdete v jejích knížkách? Jak se jí v Itálii žije? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.