Blanka Milfaitová vařila marmeládu ve 40 zemích světa. Na obří marmeládu padlo 20 litrů šampaňského

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Blanka Milfaitová

Vaří nejlepší marmelády na světě. Dostaly se do britského královského obchodu i na stůl prezidenta ČR. S karavanem projela 40 zemí světa a všude vařila z místních surovin.

Blanka Milfaitová získala s marmeládami světový úspěch: „Já k tomu přišla jako slepý k houslím. Poslala jsem do soutěže v Británii citrusovou marmeládu. Vařila jsem ji poprvé a bylo to z legrace.“

Její marmeláda se dostala i na královský stůl. Marmeládové mistrovství světa je totiž spojené i s kontraktem do královského obchodu.

Prezident si ji maže na chleba

Marmeládu Blanky Milfaitové si na chleba maže i český prezidentský pár. „ My jsme se s první dámou potkaly na Prague Food Festival, kde moji marmeládu ochutnala a pak si ji objednala.“

Marmeládová expedice do světa

V roce 2013 se Blanka Milfaitová vypravila s manželem a dcerou na roční marmeládovou expedici po Evropě i kousek za ní. V karavanu ujeli 102 000 km a navštívili přes 40 států. A všude vařila marmeládu.

Recept na borůvkovou marmeládu s lesním medem a whiskou. Klikněte na video!

V čem tkví kouzlo marmelád Blanky Milfaitové? „Nemyslím si, že bych dělala něco jinak, než dělají lidi doma. Snažím se dávat hodně ovoce a dělat neobvyklé kombinace.“


Marmeláda s jablky a karamelem
1. z 300 g cukru připravte na pánvi karamel
2. zalejete ho trochou vody (pozor, prská)
3. přidejte 1 kg nakrájených jablek a povařte
4. přidejte sušené rozinky nebo brusinky
5. vařte do husta a marmeláda je hotová!

Marmeláda se šampaňským i levandulí

Ve Francii přidávala do broskvové marmelády levanduli. Zkoušela i marmeládu z jahod a rebarbory. Výborná byla i marmeláda z řeckých třešní, tureckých fíků nebo plodů kaktusů opunicií.

Jeden ročník soutěže vyhrála Blanka Milfaitová s obří marmeládou, do které padlo 20 l šampaňského, 20 kg cukru a 20 kg citrónů.

S marmeládou na EXPO do Milána

Blanka Milfaitová a Stanislava Lekešová

Blanka Milfaitová původně pracovala jako úřednice v Plzni. Pak se rozhodla, že půjde na šumavskou vesnici. „Mě vždycky lákala práce s jídlem. A touha být sám sobě pánem.“

A to se jí splnilo. Také letos přivezla ze soutěže další zlato a chystá se na EXPO 2015 do Milána. „Je to prestižní záležitost, reprezentovat Česko na takové výstavě. Budou tam víkendové marmeládové show.“

Co lidem nejvíc chutná? Na jakou další expedici se Blanka Milfaitová chystá? Více uslyšíte v iRadiu.