Nejsou nezdravá jídla, jsou jen nezdravá množství, myslí si expert na gastronomii Roman Vaněk

8. červenec 2024

„Já bych si přál, aby se stal opět moderní selský rozum. Máme se dobře, proto blbneme na kvadrát, honíme volné radikály a překyselení žaludku,“ uvažuje Roman Vaněk. Co původně vystudoval? Je focení pořád jeho láskou? Zmizí s novými technologiemi éra jídelních lístků? Pozná podle jídelního lístku kvalitu restaurace? Kolik má kuchařek? Je aktivním kouzelníkem?

„Kvůli těmto ptákovinám zapomínáme na základní věci. Cukr a sůl jsou potřeba, sádlo je dobré a mouka taky neublíží, pokud je člověk zdravý. Víte, nejsou nezdravá jídla, jsou jen nezdravá množství,“ uvažuje nahlas odborník.

„Blbneme na kvadrát a chybí nám selský rozum. Říkáme si, co smíme a co ne. A kde je jídlo pro mozek? Jídlo je základní měnič naší každodenní nálady. A jestliže sníte něco, co bude přesně podle předpisů, ale nebude vám chutnat, tak budete namíchnutý,“ uzavírá v Blízkých setkáních autor kuchařek a sběratel jídelních lístků Roman Vaněk.  

autoři: Michaela Maurerová , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.