Nejsou nezdravá jídla, jsou jen nezdravá množství, myslí si expert na gastronomii Roman Vaněk
„Já bych si přál, aby se stal opět moderní selský rozum. Máme se dobře, proto blbneme na kvadrát, honíme volné radikály a překyselení žaludku,“ uvažuje Roman Vaněk. Co původně vystudoval? Je focení pořád jeho láskou? Zmizí s novými technologiemi éra jídelních lístků? Pozná podle jídelního lístku kvalitu restaurace? Kolik má kuchařek? Je aktivním kouzelníkem?
„Kvůli těmto ptákovinám zapomínáme na základní věci. Cukr a sůl jsou potřeba, sádlo je dobré a mouka taky neublíží, pokud je člověk zdravý. Víte, nejsou nezdravá jídla, jsou jen nezdravá množství,“ uvažuje nahlas odborník.
„Blbneme na kvadrát a chybí nám selský rozum. Říkáme si, co smíme a co ne. A kde je jídlo pro mozek? Jídlo je základní měnič naší každodenní nálady. A jestliže sníte něco, co bude přesně podle předpisů, ale nebude vám chutnat, tak budete namíchnutý,“ uzavírá v Blízkých setkáních autor kuchařek a sběratel jídelních lístků Roman Vaněk.
Související
-
Na otázku, co netradičního na vánoční tabuli, odpovídám: „Ježišmarjá a proč?!“ přiznává Roman Vaněk
„Kvůli bramborovému salátu u nás každý rok dojde k fenomenální hádce s mojí ženou,“ směje se odborník na gastronomii v Blízkých setkáních.
-
Pokud chcete vařit první ligu, musíte se práci oddat, radí šéfkuchař Petr Kunc
„Díky Anglii jsem tam, kde dnes jsem. Pokud chcete, aby z vás něco bylo, tak musíte vycestovat, abyste viděli, jak funguje svět,“ nabádá vítěz soutěže Pohlreichův souboj.
-
Mám dar, že si dovedu představit chutě dopředu, myslí si Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař
Je hitem na sociálních sítích, kam dává videa s krátkými postupy, jak uvařit to či ono. „Nechci lidem krást čas tím, že minutu krájím cibuli,“ říká v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka