Zavedení povinné školní docházky aneb přetahovaná o děti

Marie Terezie vydala 6. prosince 1774 Všeobecný školní řád, kterým zavedla povinnou školní docházku. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Výnos toho ale obsahoval mnohem víc. Zřizoval nové typy škol a řešil i tělesné tresty.

Sto let od smrti Jana Amose Komenského z jeho ideálů mnoho nezůstalo. Alespoň v rakouském císařství. Tamější školství bylo v žalostném stavu, učitelé byli špatně placení a netěšili se valné pověsti. Na motto „škola hrou“ si nikdo ani nevzpomněl. Marie Terezie se to rozhodla změnit.

Cílem bylo pozvednout prestiž učitelů

Východiskem se měla stát povinná školní docházka, zhruba dvě stě let poté, co podobná nařízení začala platit v některých německých vévodstvích. To ale císařovně nestačilo. Chtěla vybudovat moderní vzdělávací systém po pruském vzoru, který by už nebyl v područí zpátečnické církve, ale kladl by důraz na osvícenské postupy a odpovídal technickému pokroku.

Panovnice si dobře uvědomovala, že to sama nedokáže. Těžkým úkolem pověřila opata Jana Ignáce Felbigera, který se zadání nezalekl. Ve Všeobecném školním řádu zavedl tři typy škol, kterým říkal triviální, hlavní a normální. Snažil se pozvednout prestiž pedagogů, mimo jiné pro ně zřídil speciální školy. Rovněž se snažil omezit používání tělesných trestů.

Rodiče viděli své potomky radši na poli

Nejvýraznějším prvkem souboru opatření byla povinná školní docházka pro děti od 6 do 12 let. K prosazení nařízení však vedla dlouhá cesta. Rodiče mnohem raději viděli své potomky pracovat na poli nebo v dílně. Přetahovaná o děti trvala desítky let a škola dlouho prohrávala. 

Ještě čtvrt století po vydání nového vzdělávacího řádu se výuky účastnilo jen asi šedesát procent dětí.

Další Příběhy z kalendáře přiblíží unikátní areál rodu Lichtenštejnů na jihu Moravy.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.