Za poslední peníze koupí motorku. Tomu se říká obrana popřením, varuje psycholog Jeroným Klimeš

30. listopad 2021

Finance patří mezi jevy, které jsou schopné rodinu rozvrátit. Mají stejnou kadenci jako alkohol nebo kouření marihuany, zdůraznil psycholog Jeroným Klimeš.

„Když je někdo gambler, utrácí horentní částky, nebo mu zkrachuje podnikání. To jsou pecky, které rodiny často nepřežijí,“ varuje Klimeš.

„Finance mají dvě stránky. Na jedné jsou požitky, na druhé práce, abychom je získali. Vždycky klientům říkám, kolik hodin musí pracovat, aby získali 1000 korun. Jsou lidé, kteří na to nehledí a ti pak dělají v rodinných financích hroznou paseku. Jdou si udělat radost a vezmou peníze třeba za dva měsíce práce. To pak bývá katastrofa.“

Místo racionálního chování si vypne hlavu

Jsou v řešení nedostatku peněz rozdíly mezi muži a ženami? Co se stane, když partner neví, že je v rodině finanční problém?

„Když má muž na účtu posledních 200 tisíc, tak jde a koupí si motorku. Nebo podepíše směnku, kde ručí domem. Vše se zhroutí, manželka to zjistí, a já mám další klienty. Tomu se říká psychická obrana popřením.

Jak se blíží rána, tak místo toho, aby se choval racionálně, má tendenci vypnout hlavu. Někdo začne pít, někdo strčí hlavu do písku a někdo si koupí tu motorku,“ upozorňuje odborník.

A co udělá žena? „Ta většinou jde a udělá spoustu drobných spotřebitelských úvěrů, které se pak nakumulují. Pak se jich ptám, co tohle zbytečné pojištění, předražený internet, zbytečně velký byt. Musí se jít položka po položce,“ dodává psycholog Jeroným Klimeš.

Co dělat, když se sníží životní standard? Jak mluvit o nedostatku financí s dětmi? Co dělat, když se začneme topit v dluzích?

Spustit audio

Související