Z pohledu planety jsou rostlinná mléka ekonomičtější a ekologičtější. Jak si je snadno vyrobit doma?
Rostlinná mléka a ořechová másla se v posledních letech stala populární alternativou k živočišným mléčným výrobkům. Nabízí širokou škálu chutí a jsou vhodná i pro osoby s alergiemi či intolerancí na laktózu. Jak si ořechové máslo nebo rostlinné mléko vyrobit doma? A lze vyrobit z másla mléko?
Rostlinné mléko se dá dnes vyrobit ze široké škály potravin. „Velmi oblíbené je obilné mléko, hlavně rýžové a ovesné, vyrobit lze ale i mléko třeba z quinoy nebo jáhel. Velmi rozšířená jsou i mléka oříšková, např. mandlová,“ říká na úvod Eva Cikrytová, zakladatelka projektu Jíme jinak.
Na jeden litr kravského mléka se spotřebuje přes 600 litrů vody. Mléku ovesnému stačí jen několik desítek litrů
Kromě toho, že jsou rostlinná mléka z pohledu planety ekonomičtější a ekologičtější, jsou také skvělou variantou pro ty, kteří chtějí trochu odlehčit jídelníček. „Teď po zimě, kdy jsme se moc nehýbali, je to jednoznačně namístě. Na jaře máme nejcitlivější játra a žlučník, a těm právě svědčí rostlinná strava,“ vysvětluje známá propagátorka zdravého životního stylu.
Domácí výroba
Koupě rostlinného mléka však může v obchodě vyjít draho. Vyrobit si takové mléko doma je oproti tomu mnohem levnější. Navíc to není nijak náročné. „Vstupní surovinu stačí namočit a potom rozmixovat. Pokud chceme mít mléko hladké, bílé a bez kousků, je dobré jej přecedit přes sítko nebo plátno.“
Nevýhodou doma vyrobených rostlinných mlék může být kratší doba trvanlivosti. Ale i na to má Eva Cikrytová trik. „Lahvička s mlékem se dá zavakuovat, čímž se prodlouží trvanlivost až na pět dnů. Mléko se dá také zamrazit a ve formě kostiček pak přidávat do kávy, pudingů či dezertů.“
Čtěte také
U doma vyrobeného mléka také odpadá strach z toho, že bychom kupovali jen obarvenou vodu. „Je potřeba číst složení. Dvě procenta mandlí opravdu nemají s mandlovým mlékem nic společného. Jakmile je tam minimum vstupní suroviny a zbytek tvoří voda, cukry, sladidla, dochucovadla, stabilizátory a zahušťovadla, nejde o kvalitní mléko. Doma vyrobené mléko má oproti tomu vyvážený poměr surovin, zpravidla jeden díl rostlinné složky ku třem dílům vody.“
Z másla mléko?
Rostlinné mléko se dá také vyrobit z rostlinného másla, což není nic jiného než doúplna rozmixované semínko nebo oříšek, které mixováním zřídnou, až se stanou skoro tekutými. „Pro výrobu čerstvého mléka pak stačí vzít lžičku sezamového nebo mandlového másla, které v lednici vydrží až několik týdnů, a rozmixovat ho s vodou...,“ dodává odbornice na zdravou výživu.
Související
-
Co do obsahu vápníku rostlinná mléka nejsou plnohodnotnou náhražkou kravského mléka
Kreuzbergová připomíná, že rostlinné náhražky mléka, sýru a masa často obsahují množství konzervantů: „A ty já nerada vidím,“ říká.
-
Oříškové máslo
Z ořechových másel znám jen to arašídové a pak to, kde je hlavní složkou čokoláda, která chuť oříšku poněkud překryje, a to je na něm skvělé.
-
O radosti z jídla i ze života: Mléčné výrobky. Jsou light výrobky horší a méně zdravé?
Jsou nutnou součástí jídelníčku? V jaké podobě je zapojit? Jaké živiny obsahují? Co když někomu nedělají dobře? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.