Z kuchařky Ljuby Hermanové

Jistě i z rozhlasového vysílání víte, že náš kolega Ondřej Suchý byl velkým přítelem Ljuby Hermanové a že letos vydal knihu vzpomínek, která se jmenuje - jak jinak - Ljuba Hermanová. V sobotním vydání Hosta do domu jeho průvodce Robert Tamchyna v pořadu U stolu čerpal z této poměrně útlé knížky a vybral zpovědi některých hereckých kolegů, kteří nemohou zapomenout na její kulinářské umění.

Houbové karbanátky

Houby osolíme a ve vlastní šťávě vaříme asi půl hodiny. Pak je přecedíme a necháme vychladnout. Mezitím si usmažíme cibuli na kousku slaniny. Vychladlé houby umeleme a smícháme s usmaženou cibulkou, česnekem a majoránkou.

Logo

Paní Ljuba tuto směs nikdy nepepřila, protože tvrdila, že by pepř přebil chuť houbiček. I ostatní dochucovadla (česnek a majoránka) používala pouze v mírném množství.

Přidáme lžičku Solamylu (bramborovou moučku) a 2 lžíce hladké mouky (podle množství hub). Vše dobře promícháme tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme.

Tyto Ljubiny karbanátky milovali všichni. O recept "dyndal" i Jaroslav Vojta.

Celerový salát

Nastrouháme jeden velký syrový celer (pěkně bílý a tvrdý). Přisladíme, přidáme šťávu z jednoho citrónu (event. pomeranče) a zakapeme kvalitním olejem.

Paní Ljuba prý tento salát dělala i z mrkve, i když tvrdila, že celerový je lepší, protože nastrouhaný celer chutná jako čerstvá jádra ořechů, když se dají ještě loupat.

Chutnay podle paní Ljuby

Podle Pavlíny Filipovské měla Ljuba za tento recept dostat Řád zlaté vařečky.

Logo

Potřebujeme 1 kg oloupaných zelených rajčat, 6 stroužků česneku, 1 velkou cibuli, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku kari, 1 lžičku pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 1 kávový hrnek cukru, 1 kávový hrnek octa a 3 polévkové lžíce hrozinek.

Rajčata, cibuli a česnek jemně umeleme, dáme do kastrolu a rozvaříme společně s kořením (cca 10 min.). Potom přidáme cukr, ocet a hrozinky, které jsme předtím vyprali v octu a nechali důkladně okapat. Celou tuto pestrou směs vaříme do zhoustnutí (nejméně 20 minut).

Připravíme si nahřáté skleničky a ještě teplou hmotu do nich naléváme a ihned uzavíráme fólií nebo víčkem. Hodí se zvláště k pečenému masu všeho druhu.