Z kuchařky Ljuby Hermanové

Robert Tamchyna pro pořadu U stolu vybral z knihy Ondřeje Suchého zpovědi herců, kteří nemohou zapomenout na zpěvaččino kulinářské umění.

Houbové karbanátky

Houby osolte a ve vlastní šťávě vařte asi půl hodiny. Přeceďte je a nechte vychladnout. Mezitím si usmažte cibuli na kousku slaniny. Vychladlé houby umelte a smíchejte s usmaženou cibulkou, česnekem a majoránkou. Přidejte lžičku Solamylu (bramborovou moučku) a 2 lžíce hladké mouky (podle množství hub). Vše dobře promíchejte a vytvořte karbanátky, které obalíte ve strouhance a smažíte.

„Paní Ljuba tuto směs nikdy nepepřila, protože tvrdila, že by pepř přebil chuť houbiček. I ostatní dochucovadla (česnek a majoránka) používala pouze v mírném množství. (...) Tyto Ljubiny karbanátky milovali všichni. O recept dyndal i Jaroslav Vojta.“

Celerový salát

Nastrouhejte jeden velký syrový celer (pěkně bílý a tvrdý). Přislaďte, přidejte šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče a zakápněte kvalitním olejem.

„Paní Ljuba prý tento salát dělala i z mrkve. I když tvrdila, že celerový je lepší. Protože nastrouhaný celer chutná jako čerstvá jádra ořechů, když se dají ještě loupat.“

Chutnay k pečenému masu všeho druhu

Potřebujete 1 kg oloupaných zelených rajčat, 6 stroužků česneku, 1 velkou cibuli, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku kari, 1 lžičku pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 1 kávový hrnek cukru, 1 kávový hrnek octa a 3 polévkové lžíce hrozinek.

Rajčata, cibuli a česnek jemně umelte, dejte do kastrolu a rozvařte společně s kořením (cca 10 min.). Přidejte cukr, ocet a hrozinky, které jste předtím vyprali v octu a nechali důkladně okapat. Vařte do zhoustnutí (nejméně 20 minut). Připravte si nahřáté skleničky a ještě teplou hmotu do nich nalejte a ihned uzavřete fólií nebo víčkem.

„Podle Pavlíny Filipovské měla Ljuba za tento recept dostat Řád zlaté vařečky.“