Výzkumy to potvrzují: Máte zánět dásní nebo parodontózu? Hrozí vám infarkt myokardu

17. březen 2016

Problémy v ústní dutině se odrážejí i na dalších tělních orgánech. Potvrzují to světové statistiky a výzkumy.

„Teď pracujeme na výzkumu pokročilé parodontitidy (zánětu dásní doprovázející ztráty zubů) a jejího vlivu na srdeční sval. A našli jsme stopy těchto nebezpečných bakterií nejen v srdci, ale i v dalších tkáních těla,“ říká stomatolog Ladislav Korábek.

Nemocný zub = další nemoc

Zkoumá se taky, do jaké míry jsou tyto bakterie zodpovědné za rozvoj infarktu nebo usazování ateromových plátů v cévách. „Dnes už ale opravdu víme, že bakterie z jakéhokoli infekčního ložiska v ústech se mohou dostávat do celého krevního oběhu. Tedy do celého těla.“

Nesprávný skus nebo přetěžování zubů může proces destrukce parodontálních tkání urychlit. Právě proto je důležité, aby vás včas viděl odborník-zubař. Kdysi zubní prevenci dětí zajišťovaly školy. Dnes je odpovědnost přesunuta na rodiče. A skřípe. Navíc ústní hygiena od těch dob poskočila mílovými kroky.

Čtěte také

Nečekejte výsledek okamžitě

Pro dětské zuby existuje speciální soubor konkrétních postupů čištění, který se musí naučit. Jen tak nebudou mít plomby už v dětství, a třeba i na předních zubech. Podle stomatologa by bylo ideální, kdyby taková odborná výuka probíhala přímo ve školách.

„Problém je ale v tom, že odměna za správné čištění zubů nepřijde ani za hodinu, den nebo týden, ale až po letech. A současný svět je založený na okamžitých požitcích,“ uvědomuje si lékař. Dokonce i dnes existují lidé, kteří si zuby nečistí vůbec! A co to je mezizubní hygiena, snad nikdy neslyšeli.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio